Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V liberecké nemocnici skončila rozsáhlá rekonstrukce operačních sálů

Řemeslníci po sedmi měsících dokončili rozsáhlou rekonstrukci operačního traktu budovy chirurgie liberecké nemocnice. Oprava tří pater, která byla vynucená nečekanou situací, si vyžádala přes 90 milionů korun.

Nemocnice původně plánovala jen menší opravu sálů, aby do jednoho z nich mohla umístit nově pořízeného chirurgického robota Da Vinci, který váží 800 kilogramů. Při přípravě projektu se ale zjistilo, že stropy v budově postavené zhruba před 80 lety jsou ve velmi špatném stavu a jsou jen na 40 procentech původní únosnosti. Proto byl rozsah prací výrazně širší než v nemocnici původně plánovali. 

Ve zrekonstruovaných sálech je nové takřka vše od podlah přes stěny až po stropy. „Kompletně nové jsou rozvody medicinálních plynů, elektroinstalace, jsou tam nové závěsy pro operační přístroje, roboty, operační věže a samozřejmě i to zázemí pro operačního robota je úplně nové," uvedl mluvčí Krajské nemocnice Liberec (KNL) Václav Řičář.

Čtyři sály lékaři už využívají, zbývající tři se nyní vybavují zdravotnickou technikou. „Počítáme, že v nich začneme operovat v průběhu února," dodal mluvčí nemocnice.

Neplánované uzavření všech sálů chirurgie od konce loňského června bylo pro nemocnici velkou komplikací a hrozilo, že bude muset omezit operativu. Odkládat operace nakonec největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji nemuselo i díky tomu, že mohlo využívat operační sály v nemocnicích v Turnově a Frýdlantu, dětští pacienti jezdily do jablonecké nemocnice. 

Budova KNL, v níž se operační sály nacházejí, je osmdesát let stará. „Od kolaudace budovy v roce 1939 jsou dnes sály v úplně jiné strategicko-taktické situaci, protože jsou špičkově vybavené. Prostory jsou velmi světlé a je tam spousta technologických vymožeností, které tam ještě na jaře tohoto roku nebyly,“ uvedl k rekonstrukci sálů generální ředitel KNL Richard Lukáš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké nemocnici skončila rozsáhlá rekonstrukce operačních sálů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.