Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nemocných s respiračními chorobami v Libereckém kraji výrazně ubylo

Nemocných s chřipkou a akutními respiračními chorobami v Libereckém kraji za poslední týden výrazně ubylo. Počet nemocných se snížil o 18,7 procenta, na 100 tisíc lidí připadá v kraji 1537 nemocných, před týdnem jich bylo 1891. Situace ale může být zkreslená jarními prázdninami, které tento týden v kraji byly, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Kraj se dostal pod hranici epidemie, který je podle hygieniků na úrovni 1600 až 1800 případů na 100 tisíc obyvatel.

Nemocnost klesla o prázdninovém týdnu ve všech okresech Libereckého kraje, nejvýrazněji na Liberecku, kde se počet nemocných v přepočtu na obyvatele snížil o 28 procent. „Tento jev ovlivňují právě probíhající jarní prázdniny v našem kraji i dovolené praktických lékařů, kteří výsledky do sentinelu respiračních infekcí hlásí. Nemocnost však stále zůstává na relativně vysokých hodnotách," uvedla mluvčí. Celkově v Česku připadá na 100 tisíc lidí 1412 nemocných s chřipkou nebo jiným respiračním onemocněním, je to o 3,6 procenta víc než před týdnem.

Ve vyšetřovaných laboratorních vzorcích začíná podle hygieniků dominovat chřipka typu B, v tomto týdnu laboratoře v kraji hlásily devět případů chřipky typu B a sedm případů chřipky typu A. Od začátku sezony evidují hygienici 404 laboratorně potvrzených případů onemocnění chřipkou. Hlášeny byly také dva případy vážného průběhu chřipky, které si vyžádaly hospitalizaci na ARO a pacienty bylo nutné napojit na umělou plicní ventilaci. Komplikacím spojeným s tímto onemocněním v této chřipkové sezoně v kraji podlehlo 12 lidí.

V uplynulém týdnu ubylo podle Balašové v kraji také potvrzených případů koronaviru. Nákazu laboratoře potvrdily u 258 lidí, v předchozím týdnu jich bylo 338. Za posledních sedm dnů tak na 100 tisíc obyvatel v kraji připadá 58 nových případů koronaviru. Kvůli nárůstu počtu pacientů s covidem-19 stále platí na interně v nemocnici v Jilemnici omezené návštěvy. U hospitalizovaných může návštěva zůstat jen 20 minut a po celou dobu musí mít nasazený respirátor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, chřipka, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných s respiračními chorobami v Libereckém kraji výrazně ubylo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.