Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberečtí záchranáři mají speciálně vybavenou infekční sanitu pro převoz nakažlivých pacientů

Speciální vůz pro převoz pacientů s nebezpečnou nákazou má nyní k dispozici Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje (ZZS LK). Na první pohled se sanita od ostatních nijak neliší a běžně bude sloužit v provozu. Ovšem během chvíle může být přestrojena a vyrazit pro rizikového pacienta.

Mercedes Sprinter je vozem pro tým speciálních činností a jeho konstrukce je navržena tak, aby zabránila přenosu infekce z nakaženého pacienta do okolního prostředí. Pacient je ve voze uložen na lůžko se speciálním biovakem a je tak izolován od zdravotníků, ti mu však mohou po cestě poskytovat potřebnou péči díky otvorům pro vstrčení rukou. Oproti původním vakům, které záchranáři používali třeba v období covidu, tento zajistí pacientovi mnohem větší komfort.

„Vozidlo je vybaveno zvláštní uzavřenou klimatizací, uzavřeným ventilačním systémem, který je hermeticky oddělený od prostoru řidiče. A je uzpůsobený tak, aby se nebezpečné látky nedostaly mimo ambulantní prostor,“ popsal Jaromír Bok, vedoucí oddělení krizové připravenosti ZZS LK. Technicky je auto uzpůsobeno k tomu, aby byla snadná jeho dekontaminace, je vybaveno i externími zdroji, které lze použít při provozu. Třeba na střeše má solární panel, jehož prostřednictvím lze sanitu průběžně dobíjet. V prostoru pro pacienty je zabudovaná i tak zvaná germicidní lampa a celý interiér umožňuje co nejsnadnější dekontaminaci, a to jak suchou, tak i mokrou cestou.  Nejsou v něm žádné spáry a jednotlivé komponenty a zdravotnické přístroje lze izolovat.

U nového vozu se kromě novinky, kterou je zmíněný solární panel na střeše, bude testovat i nová nízkofrekvenční siréna. V nízkých frekvencích zvuk lépe prostupuje překážkami a způsobuje pocit vibrací. V hustém provozu tak zvyšuje šanci, že si sanity všimnou i řidiči, kteří mají v autě třeba nahlas puštěné rádio.

Vozidlo včetně vybavení stálo 5 452 260 korun a jeho nákup byl spolufinancován z regionálního operačního programu REACT – EU a z prostředků Libereckého kraje.  „Prostřednictvím dotačního titulu i spolupráci s Libereckým krajem se nám každoročně daří obnovovat vozový park. Každý rok se snažíme obnovit minimálně pět velkých sanitních vozů a také jsme pořídili několik nových doktorských vozů. Před dvěma, třemi lety nás nenapadlo, že takové vozy budeme potřebovat, a pak přišel covid. Jsem rád, že jsme díky speciálním postupům dokázali situaci zvládnout. Tento vůz je pro naše zaměstnance velkou odměnou za jejich práci,“ poznamenal ředitel ZZS LK Luděk Kramář.

Mimo sanity získali záchranáři i speciální Mercedes Sprinter, který jim daroval Liberecký kraj. Je to vůz určený pro krizové situace. „Události minulých dnů a měsíců ukázaly, že potřebujeme i štábní vůz. Jsou zásahy, u kterých zůstáváme nejenom několik minut, ale i dnů či týdnů. A tak jsem rád, že máme i takové vozy,“ dodal ředitel záchranky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, sanita, infekce, novinka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí záchranáři mají speciálně vybavenou infekční sanitu pro převoz nakažlivých pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.