Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Liberce dorazila výstava PytlíkART. Přibližuje život se stomií

Jak se žije se stomií, co to vůbec je a že nejde o věc, za níž by se měl člověk stydět. S tím přichází výstava PytlíkArt, kterou pořádá pacientské organizace Českého ILCO a dnes začala v Liberci.

Stomie je vývod, který musí mít pacient, kterému nefungují dobře střeva. Zhruba v partii břicha má tak zvaný stomický sáček. A PatlíkART je malování na tento stomický pytlík. Výstavou uměleckých děl na stomických pomůckách, spolu s příběhy jejich autorů nejen z řad stomiků, ukazuje organizace  veřejnosti, co je stomie a jak vypadá stomický sáček. Podívat se můžete v prostorách vestibulu Krajského úřadu v Liberci.

„Když mi lékař před dvaceti lety oznámil, že budu mít stomii, bylo mi 28 a vůbec jsem si nedokázala představit, jak budu dál žít. Doma jsem měla roční dceru. Převažovaly u mě smíšené pocity, jako strach, trapnost, beznaděj, zoufalství. Bydlím v malé vesnici ve východních Čechách. Nikomu z mých přátel jsem to nejprve neřekla, protože jsem se styděla. I když začátky s vývodem nebyly vždy lehké, zvládla jsem to,“ popsala tvůrkyně výstavy Jitka Svobodová. Držela se motta: Nerezignovat, nevzdat se a žít dál!

„Před 3 lety jsem začala pracovat pro České ILCO a zjistila jsem, že slovo stomie stále vyvolává v podvědomí lidí negativní pocity a pohlíží na ni jako na stigma. Ať už samotní stomici, jejich okolí nebo veřejnost.  Je na čase to změnit,“ vysvětlila motivy vzniku výstavy. „Některým z nás zachránila stomie život,“ zdůraznila dále Svobodová. Cílem osvětového projektu je zvýšit povědomí veřejnosti a ukázat, že i se stomií lze žít normální život.

Zástupci ILCO spolupracují i s libereckou nemocnicí, kde mají rovněž pacienty se stomií. „S Jitkou Svodovou jsem se pracovně setkaly v loňském roce na našich tradičních stoma kurzech pro liberecké sestřičky, kde se učí praktických dovedností a vychytávek v péči o pacienty s vývodem. Nesmírně si vážím odvahy takto hendikepovaných lidí, že jdou „s kůží na trh,, a svůj osobní životní příběh prezentují a odhalují. V mém profesním životě vidím, jak stomických pacientů přibývá a jak je pro jejich další kroky velice důležité svoji stomii přijmout, umět o ní mluvit. Pojďme tedy prolomit mýty a tabu o stomiích tím, že navštívíme tuto výstavu. Pomozte nám šířit osvětu a dostat téma stomie co k nejširší veřejnosti,“ dodala staniční sestra z onkochirurgického oddělení liberecké nemocnice Alena Novotná.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ILCO z.s.

Štítky výstava, osvěta, stomie, pacienti, ILCO, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Liberce dorazila výstava PytlíkART. Přibližuje život se stomií  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.