Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Češi se o Velikonocích bojí střevních problémů. V lékárnách shánějí léky, které ale často chybí

Češi se na Velikonoce připravují nejenom barvením vajíček či pletením pomlázek, ale i nákupem volně prodejných léků na trávení. Zájem o některé kategorie těchto medikamentů meziročně stoupl o více než 50 procent, uvedl internetový prodejce Lékárna.cz. U některých léků e-shop registruje výpadky v distribuci. Chybí například některé glycerinové čípky pro děti nebo kapky proti nadýmání.

V souvislost se svátečním hodováním mívají lidé nejčastěji problémy s překyselením žaludku a následným pálení žáhy či říhání. Dále se objevují potíže s trávením, pocit těžkého žaludku po jídle a bolest v oblasti žaludku, řekla farmaceutka a vedoucí on-line poradny na stránkách Lékárna.cz Pavla Horáková.

Mezi nejčastěji užívané volně prodejné preparáty na žaludek patří antacida, tedy sloučeniny neutralizující žaludeční kyselinu. „Nastupují nejrychleji. Vlastně okamžitě, jak se ocitnou v žaludku," uvedla Horáková. Problémem ale může být relativně krátký účinek v řádu hodin. Antacida by se navíc neměla užívat déle než 14 dní. Při jejich dlouhodobém užívání může docházet k poruchám acidobazické rovnováhy či roztažení žaludku, upozornila magistra.

Pomoci s následky nestřídmého velikonočního hodování mohou i trávicí enzymy nebo takzvané inhibitory protonové pumpy. „Jejich účinek sice nastupuje pomaleji, protože postupně blokují vylučování žaludeční kyseliny, avšak efekt je dlouhodobější," popsala fungování inhibitorů Horáková. Také v případě těchto léků je na místě opatrnost. Dlouhodobé užívání inhibitorů protonové pumpy totiž může způsobit nedostatek některých vitamínů a minerálů, střevní infekci z nedostatečné kyselosti žaludku nebo dokonce osteoporózu z nedostatku vápníku.

Sázet na pomoc s rozbouřeným žaludkem či náhle zjitřeným pohybem střev na konkrétní medikamenty však může být problém. U některých produktů eviduje Lékárna.cz momentálně výpadky dodávek. Chybí například některé glycerinové čípky upřednostňované při problémech se zácpou dětí či kapky Espumisan proti nadýmání. Dlouhodobý výpadek hlásí podle prodejce i lék proti průjmu Endiaron.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky Lékárny, Velikonoce, Léky, Trávení, Problémy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi se o Velikonocích bojí střevních problémů. V lékárnách shánějí léky, které ale často chybí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.