Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V nemocnici otevřou nejmodernější pavilon pro léčbu onkologických onemocnění v České republice

Pravděpodobně nejmodernější budovu nukleární medicíny v České republice už za pár týdnů uvede do provozu Krajská nemocnice v Liberci. V tuto chvíli pomalu spěje do finále výstavba pavilonu, ve kterém budou umístěny diagnostické přístroje, laboratoře pro přípravu radioaktivních farmak i nové prostory pro pacienty, kteří přichází na léčbu.

Novinkou pavilonu nukleární medicíny bude i nový diagnostický přístroj PET/CT, který dosud v liberecké nemocnici nebyl a nejbližší měli pacienti k dispozici v Praze, Ústí a Hradci Králové. Pozitronová emisní tomografie (PET) je jedna z nejlepších metod diagnostiky a sledování efektivity léčby u onkologických nemocí.

Pavilon bude sloužit zejména lidem, kteří se léči s nemocemi, jež vyžadují ozařování. A protože právě zde budou pacienti dostávat radiofarmaka, po nichž nějaký čas tělo vyzařuje radioaktivitu, byl s ohledem na tuto skutečnost nový pavilon také stavěn. Rovněž v laboratořích v přízemí budovy se tato léčiva budou připravovat, a tak i tento prostor je mimořádně chráněn.

„Budova je celá koncipovaná tak, aby byl personál chráněný proti radioaktivitě. Většina místností je chráněná železobetonovýma konstrukcemi, recepce má železný plát a zesílené sklo. Celý systém stínění je navržený tak, jak to navrhl výzkumný ústav,“ vysvětlil Tomáš Martenek z oddělení investic liberecké nemocnice.

V nejnižším patře budovy vznikly laboratoře nukleární medicíny. Ty jsou dvě, protože se v nich budou připravovat dva rozdílné typy léků. V jedné přípravky pro běžnou nukleární medicínu, ke které se využívají přístroje SPECT a SPECT/CT. Druhá laboratoř je určena pro přípravu radiofarmak na PET/CT, kde jsou vyšší dávky radioaktivity, avšak mají rychlejší čas rozpadu. I proto mají laboratoře různá moderní vybavení, například měřáky tlaku, které hlídají, aby nedošlo k porušení přetlaku uvnitř laboratoře. V okamžiku, kdy se otevřou dveře a tato situace nastane, rozezní se alarmy. „K tomuto porušení přetlaku nesmí dojít proto, aby se nedostaly žádné cizí látky dovnitř, do připravovaných léčiv,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Nyní je stavba ve fázi dokončování a zhruba na konci dubna bude hotová, od května začne instalace zdravotnické technologie.

„Z původní budovy se sem přestěhuje SPECT/CT, pak se sem nastěhuje normální SPECT, který je nově pořízený a poslední zařízení se bude stěhovat zhruba v září, kdy by mělo být dodáno zařízení PET/CT,“ popsal Martenek.

Začátkem prázdnin se rozběhne provoz na prvních dvou zařízení a na podzim i na třetím. Stavba nového pavilonu přišel zhruba na 100 milionů korun, dalších 100 milionů korun je cena za dva nové diagnostické přístroje. Celkem pavilon nukleární medicíny vyjde asi na 250 milionu korun.

Oddělení nukleární medicíny sídlilo dosud v prvorepublikové vile, která není ideální pro potřeby oddělení a navíc poslední stavební úpravou prošla asi před 40 – 50 lety. Navíc zde nebylo místo ani pro nový přístroj PET/CT, který dosud v liberecké nemocnici nebyl.

„Jde o zásadní vylepšení stavebně – technické, přístroje integrujeme do jedné budovy a přibývá jedna z nejmodernějších zobrazovacích metod. Oproti původnímu oddělení nukleární medicíny jde o mnohogenerační posun dopředu,“ doplnil Řičář.

V prvním patře nového domu bude recepce a příjem příchozích pacientů, kteří musí po aplikaci farmak nějaký čas v budově pobývat. I na to architekti mysleli a vytvořili pro ně odpočinkovou místnost a na střeše prostor se záhony a keři, kde mohou trávit čas čekáním v příjemném prostředí.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky nukleární medicína, pavilon, onkologie, Liberec, krajská nemocnicee

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnici otevřou nejmodernější pavilon pro léčbu onkologických onemocnění v České republice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.