Takřka dvě stě kontrol v zařízeních a provozovnách určených pro výchovu a vzdělávání dětí v Libereckém kraji provedli v prvních třech měsících roku hygienici. Zaměřili se na školní jídelny, školy, ale i dětské skupiny nebo školy v přírodě. Kontroly dopadly velmi dobře, udělena byla pouze jediná pokuta.
„Předmětem kontrol je mimo jiné kontrola vedení evidence o teplotách teplých pokrmů před výdejem. Pokud jsou v době naší kontroly teplé pokrmy k výdeji již připraveny, je součástí kontroly ověření jejich teploty. Takto bylo zkontrolováno celkem 96 pokrmů, z nichž pouze jeden nevyhověl,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.
V prvním čtvrtletí letošního roku udělili hygienici pouze jednu pokutu, ve výši jednoho tisíce korun, a to za skladování dodatečně zamrazeného balení masa s prošlou dobou spotřeby a za zmíněnou neodpovídající teplotu teplých pokrmů určených k výdeji. Ta má být před vydáním jídla nad 60 stupňů, protože nad touto teplotní hranicí spolehlivě odumírají mikrobi.
„Jedná se o pozitivní informaci, která dokládá to, že vedoucí školních jídelen, kuchařky, provozovatelé školních stravovacích zařízení si rizika spojená s výrobou pokrmů uvědomují, a tak jak mají stanovené postupy na základě analýzy rizik, je dodržují. Výsledkem jsou zdravotně nezávadné pokrmy, které navíc tím, že se ve školních jídelnách vydávají většinou v rychlém sledu a nepřihřívají se hodiny mají i vysokou nutriční hodnotu,“ popsala Kateřina Hochmalová, ředitelka oboru hygieny dětí a mladistvých KHS LK a poznamenala: „Dalšími přidanými hodnotami jsou například pokrmy vařené na přání žáků, používání regionálních a farmářských produktů, či zavádění nových surovin.“
Méně úspěšné bylo při kontrolách měření soli v polévkách, kdy z odebraných 20 vzorků jich nevyhovělo 17. Doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka je 5 gramů, což je jedna kávová lžička, přičemž 4 gramy jsou skryté v potravinách, takže na dosolení a přidání do pokrmů zbývá pouze 1 gram. Pro děti ve věku od 2 do 15 let by měl být doporučený maximální příjem soli upraven podle jejich energetických potřeb směrem dolů.
Hygienici letos také již vyrazili na kontrolu zařízení pro děti a mladistvé na základě podnětů veřejnosti, a to ve třech případech. „Všechny byly prověřeny na místě a následně vyhodnoceny jako neoprávněné, včetně jednoho podnětu týkajícího se nízké teploty v učebnách,“ dodala Balašová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.