Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hygienici řešili v prvním čtvrtletí 33 podnětů od návštěvníků restaurací

Nedodržení zásad osobní hygieny, nevhodný způsob skladování potravin, chybějící označení data spotřeby, špatná hygiena v provozovně. To je výčet jen některých nedostatků, které objevili hygienici v provozovnách společného stravování v Libereckém kraji v prvním čtvrtletí letošního roku. Hygienici provedli 246 kontrol.

Rozdali třicet pokut za zjištěné nedostatky v celkové výši 144 tisíc korun. Jednou nařídili sanitaci prostor a čtyřikrát likvidaci potravin nebo pokrmů.

V prvním čtvrtletí letošního roku jsme přijali 33 podnětů na provozovny stravovacích služeb. Nejčastěji byly udávané nespecifikované zdravotní obtíže po konzumaci pokrmů, neodpovídající kvalita potravin a pokrmů, případně smyslové změny potravin a pokrmů či nedostatky v úrovni provozní a osobní hygieny,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

Šestnáct podnětů předali hygienici jiným orgánům státní správy, nejčastěji Státní zemědělské a potravinářské inspekci, dále stavebnímu úřadu, inspektorátu práce, kvůli nařizování směn nad rámec zákoníku práce či policii, kdy si lidé stěžovali na hluk v nočních hodinách nebo v provozovnách zaměstnávali nelegálně cizince. Ze všech nahlášených případů dosud zaměstnanci hygieny vyhodnotili 7 podnětů jako oprávněné a 4 jsou v řešení.

S blížící se turistickou sezonou zaznamenáváme nárůst dotazů k podmínkám provozování sezonního stánkového prodeje. Často se jedná o umístění stánku v místech, kde není možné napojení na vodovodní řad či kanalizaci. Například v okolí cyklostezek, koupacích míst nebo v okolí hradů či zámků. I takový stánek však musí mít zabezpečený přívod teplé a studené tekoucí pitné vody u všech umyvadel a dřezů bez ohledu na rozsah prodávaného potravinářského sortimentu, což je možné řešit napojením na zdroj vody pomocí nádrží či zásobníků,“ vysvětluje Alena Patková, pověřená řízením odboru hygieny výživy předmětů běžného užívání.

Hygienici pak celou sezonu standardně kontrolují stánkový prodej. „Cílem našich kontrol je předejít nesprávné manipulaci či přípravě potravin mající za následek vznik alimentárních onemocnění, tedy onemocnění, která se přenáší potravinami nebo vodou nejčastěji salmonelózy a kampylobakteriózy. V letošním roce se také opět zaměříme na provozovny výroby zmrzlin s cílem ověřit bezpečnost točených zmrzlin i kopečkových prodávaných ve stánkovém prodeji. Součástí kontrol budou odběry vzorků za účelem zjištění mikrobiologických ukazatelů,“ dodala Patková.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky stravování, kontroly, pokuty, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici řešili v prvním čtvrtletí 33 podnětů od návštěvníků restaurací  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.