Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V případě otravy pacientů ve Frýdlantu se podle policie trestný čin nestal

Kriminalisté ukončili prověřování případu otravy pacientů ve frýdlantské nemocnici, ke kterému došlo v roce 2018. Otravou krve zde onemocnělo devět pacientů operovaných v nemocnici od 26. do 28. listopadu 2018. Případem se nyní bude zabývat správní orgán, kterému byl spisový materiál postoupen k projednání.

Policie prověřovala podezření na spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti.

V případu bylo od samého počátku zjevné, že se bude jednat o velmi náročné posuzování celého stavu věci, a to nejen v kontextu k časové náročnosti, ale také co do vynaložených nákladů, které se pohybovaly v řádu stovek tisíc korun,“ uvedl mluvčí Policie ČR Vojtěch Robovský.

Zadáno bylo velké množství odborných znaleckých posudků z různých zdravotnických oborů. V průběhu prověřování tak vyšetřovatelé zadali a následně zpracovávali celkem 7 posudků, z nichž 2 byly posudky ústavní. „Kromě toho policisté spolupracovali a opírali se o názory jak samotných znalců, tak také odborníků z řad hygieniků, přesto se však nepodařilo prokázat vztah mezi jednáním konkrétní osoby a způsobenými následky na zdraví pacientů. Znalecké posudky a expertízní zprávy nikdy jednoznačně nekonstatovaly, čím byla kontaminace pacientů způsobena, aby se propojila právě ona příčina vzniku s následkem na zdraví pacientů,“ popsal Robovský.

Kriminalisté rovněž prověřovali, zda se konkrétní osoby nedopustily nedbalosti, což ale prokázáno nebylo. Kvůli události vyslýchali několikrát za sebou zaměstnance nemocnice.

Opakovaně prováděnými šetřeními však bylo zjištěno, že v nemocnici bylo nesprávným způsobem nakládáno s léčivy, a tím tak mohla být porušena povinnost postupovat podle zákona o léčivech. Z toho důvodu bylo rozhodnuto o odložení věci a jejímu postoupení příslušnému orgánu k dalšímu rozhodnutí,“ přiblížil dále mluvčí.

Přestupek byl projednán už v roce 2019 a nemocnici byla uložena pokuta.  Vzhledem k obnovenému prověřování věci byla pokuta zrušena a celý spisový materiál tak byl v nedávné době postoupen k novému projednání správnímu orgánu, nyní nevyjímaje také personál nemocnice.

Ve věci je nutné podotknout, že zdravotnický subjekt a jeho pracovníci hned v okamžiku zjištění zdravotních problémů pacientů v roce 2018 poskytli pacientům nezbytnou a okamžitou pomoc, sami podali podnět orgánům činným v trestním řízení a po celou dobu trestního řízení aktivně spolupracovali,“ doplnil Robovský.

V době, kdy k události došlo, provozovala Nemocnici Frýdlant společnost EUC a poškozené pacienty odškodnila. Lidé, kteří utrpěli otravu, byli v nemocnic na operacích různého typu, od gynekologických zákroků, po operace žlučníku či kolene. Pacienty operovaly různé týmy lékařů a na zákrocích spolupracovali i různí anesteziologové a různé sestry.

Lidé, kteří onemocněli otravou krve pak byli léčeni v nemocnicích v Liberci a Jablonci nad Nisou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky otrava krve, vyšetřování, nemocnice, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V případě otravy pacientů ve Frýdlantu se podle policie trestný čin nestal  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.