Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hrádek ruší lékařskou pohotovost. Lidé musí do Liberce

Hrádek nad Nisou se rozhodl ukončit provoz lékařské pohotovosti pro dospělé. Město k tomu vedou ekonomické důvody, náklady na jednoho pacienta jsou před dva tisíce korun, uvedl starosta Hrádku Josef Horinka (Hrádek potřebuje změnu). Lidé s akutními problémy tak musí využít záchrannou službu, nebo jet do Liberce.

Do konce loňského roku pohotovost v Hrádku, Semilech a Tanvaldu finančně podporoval Liberecký kraj. Jeho podpora ale skončila. Hrádek se tak rozhodl, že bude službu pro občany dotovat sám, a to zkušebně na půl roku alespoň o víkendech.

„Město uzavřelo smlouvu s Krajskou nemocnicí v Liberci, kde jsme se zavázali platit rozdíl mezi náklady - odměnou lékaře a zdravotní sestry, náklady na úklid a část nákladů na materiál proti příjmům za vybrané poplatky a úhrady lékařského výkonu,“ vysvětlil Horinka.

Podle něj bylo už na konci dubna jasné, že pohotovost fungovat nadále nebude moci. Hrádek má nyní čísla o fungování pohotovosti Hrádku za první čtyři měsíce roku 2023. Město za 37 dní provozu zaplatilo 345 tisíc korun. Ošetřeno bylo 153 pacientů. Na pohotovost tak v průměru chodili za den čtyři pacienti. „Průměrný náklad na jednoho s poplatkem ošetřeného člověka vychází 2256 korun. Z těchto důvodů se tedy město rozhodlo činnost pohotovosti ukončit,“ potvrdil starosta.

V Hrádku tak nadále zůstává Zdravotní záchranná služba Libereckého kraje. „Pomoc samozřejmě umí i Jednotka sboru dobrovolných hasičů Hrádek v důvodných případech,“ dodal Horinka. Jinak musí lidé na pohotovost do Liberce. Ta je otevřená každý všední den od 17 do 21 hodin a o víkendu od 8 do 18 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky hrádek, pohotovost, lékař, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrádek ruší lékařskou pohotovost. Lidé musí do Liberce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.