Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nemocnice v Liberci dokončila stavbu pavilonu nukleární medicíny

Krajská nemocnice v Liberci dokončila ve svém areálu v centru města výstavbu pavilonu nukleární medicíny za 111,5 milionu korun. Jeho oficiální otevření chystá na podzim, až v něm bude mít veškeré vybavení, už nyní je ale pavilon v provozu.

Oficiální otevření proběhne v momentě, kdy budeme mít nainstalovanou pozitronovou emisní tomografii. Předpokládáme, že to bude v polovině září," řekl lékařský ředitel Tomáš Roubíček.

Přístroj pro pozitronovou emisní tomografii (PET/CT) představuje špičku v diagnostice a sledování efektivity léčby u onkologických onemocnění. Liberecká nemocnice ho dosud neměla, za jeho pořízení a servis na deset let zaplatí 147 milionů korun.

V novém pavilonu už ale slouží dva jiné speciální přístroje používané oddělením nukleárním medicíny při vyšetřeních, při kterých se používá malé množství radiofarmaka k zobrazení některého orgánu. Jedním z nich je nově pořízený SPECT (jednofotonová emisní výpočetní tomografie) za více než 14 milionů korun a druhým je přístroj SPECT/CT, který oddělení přestěhovala do nového pavilonu ze starých prostor.

Podle Roubíčka od července nastala i změna na místě primáře oddělení nukleární medicíny. „Po dlouhých letech, kdy oddělení vedl primář Jerinič, tak nově ho vede primář Kubinyi, který má zkušenosti s rozjezdem pozitronové emisní tomografie na vícero pracovištích v republice," dodal Roubíček. Nový primář Jozef Kubinyi byl v roce 2004 několik měsíců ministrem zdravotnictví.

Nový třípodlažní pavilon vyrostl na místě, kde bývalo ředitelství nemocnice. Jeho výstavba začala předloni v létě. Mluvčí nemocnice Václav Řičář už dříve řekl, že jeho vybudování je pro ně velký krok dopředu. „Není asi v tuto chvíli lepší budova nukleární medicíny v České republice, než je tato," řekl. Dosud měla liberecká nemocnice oddělení nukleární medicíny v prvorepublikové vile, která byla naposledy opravena před 40 až 50 lety. Nový pavilon je zvláštní i tím, že v něm je odpočinková zóna pro personál a pacienty na střešní terase.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Liberci dokončila stavbu pavilonu nukleární medicíny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.