Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chránit se před sluncem je dobré už od dětství. Nádory kůže jsou nejčastější

V České republice je každoročně diagnostikováno kolem 17 tisíc nových případů nádorů kůže. A řadí se tak mezi nejčastěji se objevující zhoubná onemocnění. Zejména v létě, kdy je sluneční svit největší a lidé hodně času tráví opalováním u moře či na koupalištích je důležité myslet na ochranu.

Kůže plní řadu důležitých funkcí. Brání vstupu škodlivých mikroorganismů, podílí se na regulaci tělesné teploty, produkuje vitamín D a je zásobárnou bílkovin, cukrů a tělesné vody. Je proto zapotřebí se o ní náležitě starat. Jednou z hlavních příčin vzniku rakoviny kůže je její zvýšené vystavování ultrafialovému záření, které je přítomné ve slunečních paprscích. Proto je léto rizikovější než méně slunečné měsíce,“ vysvětluje lékařka Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono, která se na zdravou kůži zaměřuje v rámci své osvěty o prevenci rakoviny.

Rizikových faktorů pro vznik zhoubných nádorů kůže je hned několik. Vedle UV záření hraje svou roli genetika, věk nad 50 let i světlá pokožka, která je citlivější na sluneční záření. Problematické je také chození do solária, zvýšený počet atypických pih, kouření, vystavování kůže některým chemickým látkám a imunosuprese, tedy stav snížené imunity například při infekci HIV.

Chránit lze svoji kůži dodržováním jednoduchých, ale účinných pravidel, která vznik rakoviny kůže minimalizují. Nejlepší možnou variantou je vyvarovat se pobytu na přímém slunci, a to zejména mezi 11. až 15. hodinou, kdy je intenzita UV záření dvakrát vyšší než v 10 nebo v 16 hodin.

Účinné je také používání vhodných opalovacích krémů, které v sobě zahrnují ochranné filtry pohlcující, rozptylující nebo odrážející sluneční záření. Ideální jsou ty s faktorem 50+, které propouští do kůže pouze padesátinu ultrafialového záření. Důležité je používat dostatečné množství krému a mazat se opakovaně, nejdéle každé dvě hodiny. Po koupání nebo sportovní aktivitě je nutné nanést novou vrstvu ihned, a to i v případě krémů voděodolných.

Proti slunci se lze chránit i vhodným oblečením, ideální jsou hustě tkané textilie, dlouhé rukávy i nohavice a tmavé barvy, které poskytují větší UV ochranu než světlé. Zakoupit je možné také oblečení přímo s UV filtrem. Nezapomínejte i na ochranu očí a vybírejte správné sluneční brýle, které obsahují certifikovaný UV filtr.

Důležité je chránit se nejen u moře na dovolené, ale například také při výstupu do hor, kdy je kůže se zvyšující se nadmořskou výškou vystavována větším dávkám UV záření. Odborníci se rovněž shodují, že je vhodné používat dostatečný ochranný faktor i při běžném fungování ve městě.

Rodiče by měli před slunečním zářením chránit také své děti. Ty totiž patří mezi nejcitlivější skupinu, do tří let by měly být na slunci opravdu jen minimálně. Časté spálení v dětství může totiž zvyšovat riziko rakoviny kůže v dospělosti,“ říká Šédová. Upozorňuje, že sluneční paprsek se k tělu dostává také ve stínu, proto je potřeba zohlednit i charakter okolí. Bílý písek, čerstvý sníh, vodní hladina i bílé betonové plochy patří mezi povrchy, které sluneční záření odrážejí.

Jelikož se rakovina kůže nejčastěji projeví netypickými mateřskými znaménky, je důležitým krokem v rámci prevence také pravidelné samovyšetřování kůže metodou ABCDE. Samovyšetřením provede aplikace Preventivka, jeho postup najdete také na webových stránkách neziskové organizace Loono. „Pokud během samovyšetření zaznamenáte nějaké z varovných signálů, zajděte za svým praktickým doktorem, nebo rovnou za dermatologem. Toho byste měli navštěvovat v rámci prevence alespoň jednou ročně, aby sledoval vývoj vašeho znaménka v čase,“ dodává Šédová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky ochrana, slunce, zdraví, rakovina, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chránit se před sluncem je dobré už od dětství. Nádory kůže jsou nejčastější  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.