Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Česku řádí svrab. Počet nakažených je největší za dvacet let

Případů svrabu v Česku podle dat Státního zdravotního ústavu dál přibývá. Za půl roku jich lékaři zaznamenali téměř pět tisíc, loni nahlásili přes pět tisíc za celý rok a do pololetí 2 373. Současné počty jsou tak nejvyšší za posledních 20 let. Svrab se přenáší přímým kontaktem s nemocným, sdíleným oblečením nebo ložním prádlem. Projevuje se zarudlými pupínky a úporným svěděním.

Původcem svědivého onemocnění je parazit zákožka svrabová. „K přenosu parazitů obvykle dochází přímo, například při těsném kontaktu s kůží nemocné osoby, zvláště při pohlavním styku, v teplém prostředí na lůžku, při spaní v jedné posteli," uvedli odborníci pod vedením Kateřiny Fabiánové v článku na webu SZÚ. Nepřímo je možné se nakazit i z ložního prádla nebo oblečení nakaženého. „K šíření onemocnění napomáhá nízká hygienická úroveň, promiskuita a institucionalizace," dodali.

Případy se podle odborníků objevují buď izolovaně nebo jako lokální epidemie, například ve školách, nemocnicích, noclehárnách, v lůžkových zařízeních různého typu, na ubytovnách nebo ve věznicích. Epidemie se objevují obvykle v cyklech dlouhých zhruba 15 až 20 let. Na českém území se velké objevily během první a druhé světové války, další v roce 1970, kdy bylo případů hlášeno přes 15 tisíc, a v roce 1993, kdy jich bylo přes 14 tisíc Loni bylo nemocných přes pět tisíc, letos za pololetí téměř 4,9 tisíce.

K šíření nemoci napomáhá nízká hygienická úroveň, pokud se pacienti neléčí a nedodržují nařízená opatření. „Mezi možné příčiny patří vliv kolektivní přecitlivělosti a pokles imunity populace, přelidňování a masivní migrace obyvatelstva, a s tím spojená zhoršená sociální a hygienická úroveň, zvýšený turismus a snížení lékařské bdělosti v rámci epidemiologické prevence," uvedli odborníci v článku.

Příznakem svrabu je svědění, které se objevuje zejména v noci po zahřátí v posteli. Na místech s tenčí kůží, jako jsou zápěstí, kotníky, prostor mezi prsty, genitálie, pas, pupek nebo vnitřní strany stehen, se mohou objevit vyrážky. Léčí se opakovaně speciálními mastmi a krémy na celém těle, nutné je také vyměnit oblečení a vyprat prádlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Svrab, ČR, Nemoci, Lékaři, Statistiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku řádí svrab. Počet nakažených je největší za dvacet let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.