Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V liberecké nemocnici nabízí možnost vyšetření znamének novou metodou

Nový způsob vyšetření znamének tak zvaným digitálním dermatoskopem nově nabízí zájemcům kožní oddělení Krajské nemocnice v Liberci. Vyšetření je velmi přesné a je vhodné především pro zájemce s vyšším počtem znamének na těle, kteří si je chtějí nechat pravidelně kontrolovat.

Společně s tím umožňují v nemocnici lidem s vyšším počtem než deset znamének i možnost tak zvaného bodyscanu, což znamená, že je pacient ze všech stran nafocen speciální kamerou, a následně jsou potenciálně riziková znaménka ještě vyšetřena citlivější HD kamerou.

 „Digitální dermatoskop umožňuje vyšetření kůže mnohonásobným zvětšením a s vysokou kvalitou obrazu. Znaménko se kamerou vyfotí a poté počítač a lékař vyhodnotí jeho rizikovost. Snímek archivujeme a po při další kontrole znaménko znovu nafotíme. Nový obrázek počítač porovná s předchozím, což umožní odhalit změny a vyhodnotit rizikovost znaménka,“ vysvětlil mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

Dermatoskopické vyšetřené lékaři doporučují provádět alespoň jednou za rok, u rizikovějších pacientů i vícekrát.

Nainstalovaný program dokáže rozpoznat znaménka a označit nová, ale já si raději nejdříve vyšetřím celého pacienta ručním dermatoskopem a dále si vybírám, co dále nafotit. Stejně tak analýzu projevů vnímám jako doplněk, protože ne vždy afekce, která má vysoké skóre rizikovosti musí být nutně nebezpečná a doporučená k odstranění. Nebo naopak, nenápadné znaménko může být rizikové,“ dodala lékařka kožního oddělení Jana Teplanová.

Vyšetření není hrazeno pojišťovnami, avšak lze na něj zažádat o příspěvek z preventivních programů. K vyšetření je potřeba se předem telefonicky objednat na čísle 485 312 841.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky prevence, kožní nemoci, znaménka, nemocnice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké nemocnici nabízí možnost vyšetření znamének novou metodou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.