Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Mrtvice může postihnout každého. Jak ji poznat a co dělat se dozvíte u Dunaje

Ještě před Vánoci ležela pětadvacetiletá Martina na iktové jednotce krajské nemocnice, neboť půl roku před tím nečekaně utrpěla mozkovou příhodu. Nečekala, stejně jako nikdo v jejím okolí, že by tak mladého člověka mohla postihnout mrtvice.

„Proběhlo to strašně rychle. Bylo před Vánoci, prodávala jsem v Jablonci na trzích. Najednou mi vypnulo zorné pole, přestala jsem vidět na jedno oko, pocítila takové lupnutí vlevo v hlavě a lehkou bolest. Byla jsem dezorientovaná a trochu se motala. Přičítala jsem to nízkému tlaku, tak jsem si sedla a snažila se rozkoukat. Myslela jsem si, že to bude dobré. Pořád mi nedocházelo, že na jedno oko nevidím,“ vzpomíná mladá žena. Nechtěla, aby jí volali sanitku, myslela si, že je pouze unavená. Napadlo ji, že by mohlo jít o mrtvici, ale po rychlém testu, třeba zvednutí rukou nebo kontrola, zda nepadá koutek, všechno bylo v pořádku.

Pokud si dobře pamatuji, pacientka měla méně častý projev mozkové příhody. Nicméně nebylo to tak, že by neviděla na celé oko. Neviděla na půl zorného pole, což je také typický příznak mozkové mrtvice. Mrtvice většinou poznamená jen půlku zrakového pole, stejně jako například půlku těla, obličeje. Není to tak častý projev, protože v této oblasti mozkového cévního zásobení jsou mrtvice méně často přítomny. Nemusí k tomu být žádný jiný projev, může být postižena jen zraková kůra,“ vysvětluje Martiny ošetřující lékařka z iktového centra liberecké nemocnice Zuzana Eichlová

Po vyšetření v jablonecké nemocnici putovala Martina do péče specialistů v nemocnici v Liberci. Právě v iktovém centrum, které se na mrtvici specializuje, dostane pacient nejhodnější péči.

Jak vypadá mrtvice, jak při ní pacientovi pomoc a zda lze poznat příznaky, se můžete dozvědět dnes, 15. září, na Soukenném náměstí v Liberci před Dunajem. Den pro mrtvici tam začíná ve 12 hodin a potrvá do 16 hodin. Mimo jiné si zde můžete nechat udělat screeningové vyšetření UZ karotid, tedy průtok krkavic.

Den bude zakončen v rockovém klubu Bunkr koncertem kapel z Krajské nemocnice Liberec. Začátek koncertu je v 19:00 a výtěžek z něj darujeme nadaci Čas je mozek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky mrtvice, prevence, krajská nemocnice, Den pro mrtvici, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrtvice může postihnout každého. Jak ji poznat a co dělat se dozvíte u Dunaje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.