Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na preventivní onkologická vyšetření má nárok každý. Víte, na jaká a v kolika letech?

U příležitosti měsíce října, který je tradičně spjat s prevencí rakoviny prsu, je dobré vzpomenout na preventivní programy, které jsou v Česku dostupné každému. Nárok na ně má každý, buď zadarmo anebo získá příspěvek své pojišťovny.

V Česku probíhají celkem čtyři screeningové programy. Díky nim máme všichni od určitého věku nárok na bezplatné vyšetření zaměřené na konkrétní onkologickou diagnózu, i když nemáme žádné zdravotní potíže či podezření na závažné onemocnění,“ říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Tento preventivní onkologický screening má za úkol nemoc buď vyloučit, nebo ji zachytit v raném stadiu tak, aby byla dobře a rychle léčitelná.

Screeningové programy se zaměřují na prevenci nádorů děložního hrdla, prevenci nádorů prsu, prevenci nádorů tlustého střeva a konečníku (kolorekta). Od 1. 1. 2022 je také spuštěn populační pilotní program časného záchytu karcinomu plic. Tyto programy navazují na preventivní prohlídky u praktického lékaře a gynekologa.

Screening nádorů děložního hrdla

Jedenkrát ročně má každá žena starší 15 let nárok na preventivní gynekologickou prohlídku, která je hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Kromě klinických a jiných vyšetření v rámci této prohlídky provede gynekolog prostřednictvím cytologického vyšetření stěr z děložního hrdla, který následně zasílá k vyšetření do screeningové laboratoře.

U žen ve věku 35 a 45 let se provádí také screeningový test na přítomnost HPV v cervikálním stěru. Možnost podstoupení testu pro ženy v jiné věkové kategorii je také možné, avšak tyto testy nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a ženy si je mohou uhradit v případě zájmu samy.

Screening nádorů prsu

Mamografické vyšetření je z veřejného zdravotního pojištění hrazeno všem ženám od 45 let, a to 1x za dva roky. Na mamografické vyšetření odesílá ženu zpravidla registrující praktický lékař nebo registrující gynekolog. Samotné mamografické vyšetření pak provádí ve specializovaném screeningovém mamografickém pracovišti.

Screening kolorekta

Pojištěnci ve věku od 50 do 55 let mají z veřejného zdravotního pojištění hrazený test na okultní krvácení do stolice (TOKS) 1x ročně, pojištěnci od 55 let jednou za dva roky. Tento test může provádět přímo ve své ordinaci registrující poskytovatel primární péče (praktický lékař, gynekolog). Pokud nedisponuje registrující poskytovatel příslušným přístrojem, může odeslat vzorek pro provedení TOKS do laboratoře. TOKS je možné nahradit screeningovou kolonoskopií provedenou v akreditovaných pracovištích 1x za 10 let. Screeningové kolonoskopické vyšetření může indikovat pojištěnci praktický lékař, resp. gynekolog. Screeningové kolonoskopické vyšetření je taktéž indikováno v případě pozitivního výsledku TOKS.

Screening plic – pilotní projekt

V rámci pilotního projektu programu časného záchytu karcinomu plic se mohou nechat vyšetřit současní i bývalí silní kuřáci ve věku 55 až 74 let (tzn. že kouřili 20 cigaret denně po dobu alespoň 20 let). Indikovat pacienta k vyšetření (pomocí nízkodávkového CT) na akreditovaném pracovišti může praktický lékař či pneumolog.

Veškerá screeningová vyšetření, která jsou pacientovi indikována (tzn. pacient patří do dané věkové kategorie, případně má k vyšetření doporučení od svého praktického lékaře, gynekologa apod.), jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Jako vždy je nutné, aby byla provedena ve smluvním zdravotnickém zařízení, tedy v zařízení, které má smlouvu se zdravotní pojišťovnou pacienta.

Naše pojišťovna od roku 2014 zasílá svým klientům zvací dopis na screeningová vyšetření nádorů prsu, kolorekta, děložního hrdla. Cílem projektu tohoto adresného zvaní je oslovit ty pojištěnce, kteří mají na screeningová vyšetření nárok a zanedbávají je a opakovaně se jich neúčastní. VZP ročně pošle několik set tisíc takový dopisů, kde své klienty upozorňuje na důležitost prevence a vyzývá je k účasti na vyšetření,“ doplnila Plívová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky prevence, rakovina, vyšetření, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na preventivní onkologická vyšetření má nárok každý. Víte, na jaká a v kolika letech?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.