Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vysocký ústav chirurgie ruky má po letech odkladů nový lůžkový pavilon

Městský Ústav chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku po letech odkladů otevřel nový lůžkový pavilon E. Jeho výstavba stála 90,5 milionu korun, bezmála šedesátimilionovou dotací ji podpořilo ministerstvo zdravotnictví.

Nejvýraznější změnou je, že každý pokoj v novém pavilonu má své sociální zařízení. „To je něco, co jsme tady neměli, a postrádali jsme to. Hlavně tedy naši pacienti to postrádali, protože tady byla jenom společná zařízení na chodbách a jenom čtyři pokoje měly vlastní sociální zařízení," řekl ředitel ústavu Ludvík Hovorka. Ústav se zaměřuje na léčbu pacientů s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou, včetně degenerativních a vrozených vad. Loni tam lékaři provedli bezmála 6500 operací a skoro 22.300 vyšetření. Hospitalizovaných bylo skoro 3200 lidí.

Nová budova je třípodlažní s podkrovím a přes krček je propojená se starým lůžkovým pavilonem B. V přízemí je kuchyň s jídelnou, ve dvou patrech nad ní je 14 dvoulůžkových pokojů a v podkroví dva byty pro lékaře. „Celá budova má klimatizaci a vzduchotechniku, což tady také dosud nebylo," dodal Hovorka.

Ústav získal nový lůžkový pavilon výrazně později než původně zamýšlel, navíc musel projekt zredukovat a vypustit z něj opravu starého lůžkového pavilonu. „Bylo to složité od začátku, protože nejdříve byla schválena dotace z ministerstva, pak byla pozastavena, potom znovu uvolněna, a když pak v roce 2019 proběhla soutěž na dodávku tehdy ještě celé rekonstrukce, tedy stávajícího pavilonu a výstavbu nového pavilonu, tak soutěž skončila neúspěchem," připomněl Hovorka.

Firmy podle něj tehdy chtěly minimálně 155 milionů korun, což byl více než dvojnásobek předpokládané ceny. Projekt tak ústav zeštíhlil jen na výstavbu nového pavilonu, problémy ale neustaly ani po výběru zhotovitele jen pro něj. Stavba nabrala další skoro roční zpoždění, navíc se cena oproti vysoutěžené částce navýšila zhruba o šest milionů. „Proces od záměru přes vyřízení dotačních prostředků, přes výběrové řízení a tak dál až po samotnou stavbu, byl poměrně dlouhý. Trvalo to všechno od roku 2014," dodal Hovorka.

I po výstavbě nového pavilonu zůstala kapacita vysockého ústavu na 52 lůžkách. Některé pokoje v pavilonu B podle Hovorky zrušili a nově je využijí pro rehabilitační účely. V předchozích letech nemocnice investovala také do modernizace některých částí, které původně chtěla dělat v rámci tohoto projektu. „Jak zhavarovala první soutěž v roce 2019, tak jsme stáli před problémem, že jsme potřebovali dva nové operační sály, z nichž jeden měl být součástí té rekonstrukce, potřebovali jsme parkoviště, potřebovali jsme náhradní zdroj. Takže jsme to udělali i bez dotačních prostředků," dodal Hovorka. Částečně už podle něj také opravili pavilon B.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky pavilon, Ústav chirurgie ruky, Vysoké nad Jizerou, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysocký ústav chirurgie ruky má po letech odkladů nový lůžkový pavilon  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.