Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Liberci se od nového roku otevře Centrum duševního zdraví s ambulancí

Centrum duševního zdraví začne od začátku roku fungovat pro veřejnost v Liberci. Ambulantní zařízení, které by pomáhalo lidem s vážnými psychickými problémy dosud v regionu chybí. Do tří let by se měla další centra objevit i na jiných místech Libereckého kraje.

Centrum bude otevřeno na sídlišti Kunratická, v areálu kde má sídlo organizace Fokus. Ta si Centrum duševního zdraví vezme pod svá křídla. „Fokus bude mít centrum na starost. Ambulantní péče zde bude pro oblast Liberecka a Frýdlantska,“ uvedl Petr Tulpa (Starostové pro LK), náměstek hejtmana pro sociální oblast a poznamenal, že dosud takové zařízení scházelo. Nyní se však podařilo zajistit nejen financování, ale především kvalifikovaný psychiatrický personál.

V plánu je otevřít další kamenná Centra duševního zdraví (CDZ) v následujících třech letech, a to na Jilemnicku, Turnovsku, Jablonecku a Českolipsku.

V současné chvíli v regionu působí několik multidisciplinárních týmů pro dospělé v rámci obcí s rozšířenou působností. Jejich činnost je nepravidelná a nedosahuje požadovaného personálního standardu pro CDZ. Dalším problémem je nedostatek kvalitního personálu, konkrétně psychiatrů, psychiatrických sester včetně sociálních pracovníků. To se nám doufejme podaří nyní změnit,“ přiblížil Tulpa.

Na prvního půl roku fungování centra v Liberci má kraj připraveny 3 miliony korun. „Tato podpora bude součástí návrhu rozpočtu zdravotnictví pro rok 2024. Pokud bude oblast obce s rozšířenou působností Jilemnice spolupracovat s pobočkou v Jičíně, počítáme tam s finanční podporou pro zdravotní část týmu na prvních 6 měsíců od vzniku služby ve výši zhruba 500.000 korun. Přesnou částkou ale stanovíme až poté, co spoluúčast projednáme s Královehradeckým krajem,“ dodal Vladimír Richter (ODS), člen rady kraje pro resort zdravotnictví.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Centrum duševního zdraví, psychiatrie, ambulance, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se od nového roku otevře Centrum duševního zdraví s ambulancí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.