Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Urologové získali nový přístroj pro léčbu ledvinových a močových kamenů

Šetrnější a výrazně účinnější přístroj na drcení ledvinových a močových kamenů mají nově k dispozici lékaři na urologii Krajské nemocnice v Liberci. Tak zvaný litotryptor patří mezi nejmodernější zařízení současnosti a je schopen rozdrtit kameny s účinností až 94 procent. Německý přístroj Dornier Delta III, určený k tzv. LERV metodě stál 24,7 milionů korun a pořízený byl dotací z evropských fondů.

Dosud jsme měli generátor, který byl o generaci níž a nebyl tak účinný. Životnost toho přístroje skončila a měli jsme možnost získat nový přístroj, a tak nyní máme nejmodernější a nejkvalitnější na evropském trhu,“ uvedl Vít Paldus, lékař chirurgického centra – oddělení urologie. Podle něj výhoda přístroje spočívá v tom, že kromě drcení a zaměřování kamení pomocí rentgenu mohou lékaři kameny zaměřovat i pomocí ultrazvuku. Díky tomu jsou schopni odhalit i kameny, které nejsou kontrastní, tedy nejsou na rentgenu vidět. „Tím pádem jsme schopni postihnout větší spektrum pacientů a řešit litiázu u pacientů, kteří ji nemají kontrastní,“ poznamenal lékař.  

Přístroj nyní v nemocnici testují a léčí s ním první pacienty. Jeho velkou výhodou je, že jde o mini invazivní metodu léčby, protože lze kaménky rozdrtit bez použití anestezie.

Ne všechny typy kamenů lze ale tímto přístrojem řešit. „Část konkrementů odejde spontánně nebo je člověk vymočí. Část musíme odstranit endoskopicky. Není to univerzální stroj pro každého pacienta,“ doplnil urolog Vladimír Šámal.

Přístroj Dornier nebude sloužit pouze libereckým pacientům, ale je určený pro pacienty z celého kraje, neboť liberecká urologie je centrem komplexní léčby litiázy pro Liberecký kraj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky urologie, ledvinové a močové kameny, léčba, Krajská nemocnice Liberec, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Urologové získali nový přístroj pro léčbu ledvinových a močových kamenů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.