Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nemocných respiračními nemocemi přibývá. Nemocnice omezují návštěvy

Počet nemocných lidí s akutními respiračními chorobami je v Libereckém kraji lehce nad celorepublikovým průměrem. Pohybuje se nad hranicí epidemického prahu, s výjimkou Jablonecka, kde je nemocných o něco méně.

Ve vyšetřovaných laboratorních vzorcích nadále převládají rhinoviry. Dále byly zachyceny viry parainfluenzy a nově již 3 záchyty viru chřipky A, z toho 1x virus chřipky A (H1N1). Vážný případ průběhu chřipky či jiného respiračního viru s nutností umělé plicní ventilace nebyl zaznamenán,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová. Oproti loňském roku je přitom chřipek mezi lidmi o poznání méně, stejně tak i dalších respiračních onemocnění.

Důvodem je podle epidemiologů skutečnost, že roste počet lidí nemocných covid-19, což navyšuje počty nemocných. Virus SARS-COV-2 byl v LK diagnostikován 574 osobám (423 v předchozím týdnu). Relativní nemocnost činila 129,72 případů na 100 000 obyvatel.  

Z tohoto důvodu doporučujeme, aby lidé nosili ochranu dýchacích cest, a to především při návštěvě domovů pro seniory a dalších zařízení sociálních služeb, při návštěvě zdravotnických zařízení. Také v hromadné dopravě či v obchodech,“ doporučuje Balašová.

Kvůli zvýšenému výskytu respiračních onemocnění a covidu některé nemocnice v Libereckém kraji omezily návštěvy. Například liberecká nemocnice omezila návštěvy na traumatologii, od 15. prosince do odvolání platí zákaz návštěv v nemocnici Jilemnice a Semily. Nemocnice v Liberci, Turnově a Frýdlantu doporučují návštěvníkům, aby v případě, že mají příznaky respiračního onemocnění návštěvu raději odložili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky nemocnost, respirační choroby, epidemiologie, Liberecký kraj

Nemocných respiračními nemocemi přibývá. Nemocnice omezují návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.