Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nemocnost v Libereckém kraji je nad hranicí epidemie a dál stoupá

Nemocnost v Libereckém kraji je nad hranicí epidemie a dál stoupá. Na 100 tisíc lidí připadá 1828 případů akutních respiračních onemocnění, o pět procent víc než před týdnem. Za epidemický práh hygienici považují 1600 až 1800 nemocných. Nemocnost v Libereckém kraji je nad republikovým průměrem 1544 nemocných na 100 tisíc lidí, celorepublikově nemocnost za poslední týden o osm procent klesla, informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Nejhůř je na tom v kraji Liberecko, kde je na 100 tisíc lidí 2208 případů, to je o deset procent více než před týdnem. Nejvýrazněji stoupla nemocnost v tomto regionu ve skupině mladých lidí od 15 do 24 let, rychle přibývá nakažených také mezi seniory. O 11 procent přibylo nemocných na Semilsku, o čtyři procenta stoupla nemocnost na sousedním Jablonecku. Na Českolipsku se naopak počet nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zhruba o devět procent snížil.

Ve vyšetřovaných laboratorních vzorcích klesl záchyt rhinovirů, které způsobují běžné nachlazení s bolestí krku, rýmou, kašlem a ucpaným nosem. Začaly ale přibývat viry chřipky. „Tomu odpovídá i značný nárůst případů chřipek a chřipce klinicky podobných onemocnění, hlášených ordinacemi praktických lékařů i praktických lékařů pro děti a dorost napříč Libereckým krajem. Vyšší nemocnost je do určité míry ovlivněna i vysokým počtem potvrzených případů covid-19, od 15. do 21.prosince byl diagnostikován 545 osobám," doplnila Balašová.

Hygienici proto podle Balašové doporučují, aby lidé nosili ochranu dýchacích cest, nejlépe respirátor, a to především při návštěvě zdravotnických zařízení, domovů pro seniory a dalších zařízení sociálních služeb. Některé nemocnice kvůli vysoké nemocnosti omezují návštěvy. Kvůli šíření covidu-19 jsou omezené návštěvy na traumatologickém oddělení v liberecké nemocnici, na interně v Turnově a na ARO v Jablonci nad Nisou. V Jilemnici vzhledem ke svátkům opatření zmírnili, pacienta ale mohou navštívit maximálně dva lidé najednou, na 20 minut a s respirátorem.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, chřipka, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnost v Libereckém kraji je nad hranicí epidemie a dál stoupá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.