Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nemocných s respiračními chorobami přibývá. Objevil se první případ vážného průběhu chřipky

Počet lidí, kteří k v Libereckém kraji onemocněli akutními respiračními nemocemi, vzrostl. Podobná je situace i v rámci republiky. Nárůst však není příliš vysoký, což zapříčinily vánoční svátky, kdy se lidé drželi více doma.

Podobná je podle epidemiologů také situace u onemocnění covid-19, kde byl rovněž v prvním lednovém týdnu zaznamenán nižší nárůst než v předchozím období. „V období 1. 1. – 4. 1. 2024 byl v Libereckém kraji diagnostikován virus SARS-COV-2 celkem 151 osobám. Relativní nemocnost činila 34,13 případů na 100 000 obyvatel,“ uvedla mluvčí Krajského hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

V uplynulém týdnu byly ve vyšetřovaných laboratorních vzorcích zachyceny adenoviry, rhinoviry, enteroviry, lidský boca virus, respiračně syncytiální viry typu B a viry chřipky A - H1N1. Od začátku sezóny, tedy od podzimu předchozího roku, evidují epidemiologové 36 případů chřipky typu A, kdy pětadvacetkrát se jednalo o typ A/H1N1. Chřipka typu B nebyla zatím zachycena.

V tomto týdnu byl také zaznamenán jeden případ vážného průběhu chřipky s nutností umělé plicní ventilace. Onemocněl neočkovaný muž mladší 60 let, který na následky onemocnění zemřel.

Nejvyšší nárůst nemocných je na Českolipsku, naopak pokles nemocných epidemiologové zaznamenali na Jablonecku.  

Odborníci doporučují zvážit očkování proti chřipce, které by stále ještě bylo účinné. Očkovat se mohou zájemci u svých praktických lékařů i proti covid-19. Dále doporučují, aby se lidé při návštěvě zdravotnických zařízení, domovů pro seniory či jiných zařízeních sociálních služeb chránili respirátory či rouškami.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky respirační nemoci, covid-19, vývoj, Liberecký kraj

Nemocných s respiračními chorobami přibývá. Objevil se první případ vážného průběhu chřipky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.