Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Centrum duševního zdraví v Liberci postupně rozjíždí svůj provoz

Centrum duševního zdraví, které najdou lidé v Liberci na Kunratické, postupně rozjíždí svůj provoz. Už od konce roku zde funguje psychiatrická ambulance, nabídka pomoci se postupně zvětší.

Centrum duševního zdraví v Liberci a jeho provoz nyní finančně podpořil dvou a půl milionovou částkou Liberecký kraj. Na jeho provoz půjdou také peníze z benefičního plesu hejtmana, který se koná 17. ledna.

Centrum duševního zdraví Liberec
Psychiatrická ambulance
Nezvalova 662/18, Liberec (sídliště Kunratická)

Služby Centra duševního zdraví poskytuje Fokus Liberec. V Nezvalově ulici zajišťuje psychiatrickou ambulanci pro dospělé, kde lidé získají kompletní psychiatrickou péči, vyšetření i léčbu. Zdejší lékař má navíc bohaté zkušenosti ze zahraničí, a tak se dobře dorozumí i s pacienty hovořícími cizí řečí. Objednávat se je potřeba předem a ambulance má smlouvu s pojišťovnami, avšak v některých případech nehrazených úkonů je třeba počítat s platbou.

Liberecký kraj již podpořil Centrum duševního zdraví částkou 374.640 korun na zajištění personálních nákladů, nyní přidává přes 2,5 milionu korun na provoz. „Pro vznik center jsme měli připraveno pro zdravotní část týmu finanční výpomoc 3 miliony korun. Peníze jsou určeny k předfinancování provozu,“ uvedl radní Libereckého kraje pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Postupně má vzniknout v kraji několik dalších center. „Ovšem jako největší problém se jeví jejich personální zajištění. Obecně psychiatrů je nedostatek,“ poznamenal Richter.

V příštím roce by mohlo vzniknout Centrum duševního zdraví v Jilemnici. „Pokud bude oblast s rozšířenou působností Jilemnice spolupracovat s pobočkou v Jičíně, počítáme tam s podporou ve výši 500 tisíc korun pro zdravotní část týmu na prvních 6 měsíců od vzniku služby. Jednat o tom budeme ještě s Královéhradeckým kraje,“ doplnil Richter.

V budoucnu by kraj chtěl otevřít centra také v Turnově pro oblasti Turnovska, Semilska a Železnobrodska, dále v Jablonci nad Nisou pro Jablonecko a Tanvaldsko či v České Lípě pro Českolipsko a Novoborsko.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Centrum duševního zdraví, psychiatrie, Liberec

Centrum duševního zdraví v Liberci postupně rozjíždí svůj provoz  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.