Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počty nemocných respiračními chorobami mírně klesly. Epidemie trvá

O dvě procent klesla relativní nemocnost akutními respiračními infekcemi v Libereckém kraji. Snížil se zejména počet nemocných na Semilsku a Liberecku. Epidemie přesto trvá, neboť bylo v uplynulém týdnu 2004 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Epidemický práh se považuje za překročený při cca 1600 nemocných obyvatel na 100 tisíc.

K nejvyššímu nárůstu počtu nemocných došlo v tomto týdnu v okrese Česká Lípa. Nejméně nemocných evidujeme v okrese Semily, kde celková nemocnost již 3. týden postupně klesá. Ve vyšetřovaných vzorcích jednoznačně dominuje virus chřipky A. V 7. kalendářním týdnu nebyl zaznamenán případ vážného průběhu chřipky s nutností umělé plicní ventilace nebo s úmrtím,“ přiblížila mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

Od podzimu 2023 evidují epidemiologové 372 případů chřipky typu A (213 x se jednalo o typ A/H1N1 a 3x typ A-H3). Chřipka typu B nebyla zatím zachycena.  

V nemocnicích a objektech sociální péče jsou na některých místech, z důvodu zvýšeného rizika respiračních infekcí, omezeny možnosti návštěv. Aktuálně platí omezení návštěv v nemocnici v Turnově na oddělení interny 2, v Nemocnici Jablonec nad Nisou je zákaz návštěv na oddělení interny a ortopedie. Také Nemocnice Tanvald upravuje pravidla návštěv. V jilemnické nemocnici jsou omezené návštěvy na interně, totéž platí i pro následnou ústavní péči Semily a následnou rehabilitační péči tamtéž.  

Doporučeno je při návštěvách zdravotnických zařízení, domovů důchodců či při cestování hromadnou dopravou nebo návštěvách míst se zvýšeným pohybem osob používat respirátor či roušku.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky nemocnost, epidemie, vývoj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nemocných respiračními chorobami mírně klesly. Epidemie trvá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.