Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Transfuzní stanice chce získat nové dárce krve. Osloví zaměstnavatele

Přes šest tisíc dobrovolných dárců pravidelně přichází na libereckou transfuzní stanici Krajské nemocnice v Liberci darovat krev. Jejich počet je již řadu let stabilní. Loni ovšem ubylo prvodárců, tedy lidí, kteří přišli darovat krev poprvé. Letos se proto chtějí v nemocnici na přilákání nováčků zaměřit.

Rozhodně je na místě poděkováním dárcům krve, kteří k nám minulý rok zavítali, protože v podstatě počet odběrů a produkce našeho transfuzního oddělení, díky jejich ochotě, pokryla požadavky nejen nemocnic krajských, ale i nemocnice jablonecké a několika dalších zařízení,“ shrnula primářka transfuzního oddělení Renata Procházková.

Dvě třetiny krve odebrané v Liberci zůstává ve zdejší nemocnici, zejména ji využívají na interním oddělení, chirurgických oborech a oddělení klinické chemoterapie. Zbývající třetina putuje do nemocnice v Jablonci nad Nisou, České Lípě a do pražské Thomayerovy nemocnice.

Dárcovská základna je stabilní, kolísá mezi 6000–6200 dárců, podle toho, kolik jich přijde a kolik jich přirozeným způsobem ubyde. Většinou k nám více dárců přichází, než ubývá. Vloni jsme zaznamenali úbytek prvodárců, zhruba o čtvrtinu. Jejich počet byl ale kompenzován tím, že jsme vyřadili méně dárců, ať kvůli zdravotnímu stavu nebo proto, že jednoduše přestali chodit,“ přiblížila aktuální situaci primářka.

Proto se chtějí nyní při získávání nových dárců krve zaměřovat právě na lidi, kteří se odhodlávají anebo o možnosti darování třeba ani neuvažovali. „Narozdíl od soukromých center klademe jednoznačný akcent na bezpříspěvkové dárcovství, které je prokázáno jako nejbezpečnější. Ale jsme si také vědomi toho, že je potřeba dárce vhodnou cestou motivovat,“ vysvětluje Procházková.

Motivací pro nováčky je například vzor ve sportovcích a podpora ze strany sportovních klubů či oddílů. Transfuzní stanice spolupracuje i se školami a vzorem pro ostatní mohou být i třeba zástupci dobrovolných i profesionálních hasičů, policie, armády či vězeňské služby, kteří chodí darovat krev pravidelně.

Nyní se pokusí zaměřit i na zaměstnavatele a pracovat v této oblasti. „Řada firem si zakládá na tom, že mají nějaké programy společenské odpovědnosti. V minulosti darovali krev zaměstnanci Komerční banky a navázali jsme spolupráci s Knorr Bremse, kde byli zástupci transfuzního oddělní představovat program dárcovství. A chceme v tomto roce oslovovat další velké zaměstnavatele v regionu Libereckého kraje, aby přicházeli se svými zaměstnanci,“ vysvětlil mluvčí nemocnice Václav Řičář. V praxi to bude fungovat tak, že do firmy přijdou zástupci transfuzního oddělení celý program dárcovství představit a pak už bude na zaměstnavatelích i zaměstnancích, zda se rozhodnout stát dárci krve.  

Tento způsob oslovení potencionálních dárců se osvědčil například ve školství. „Spolupracujeme s libereckým Gymnáziem F. X. Šaldy, kam chodíme a osvědčilo se to, protože nám studenti přichází darovat. V uplynulých dnech přišli asi tři studenti, což nás potěšilo,“ doplnila staniční sestra transfuzního oddělení Valerie Fojtová.

Důkazem toho, že zaujmout mladé lidi se vyplácí, potvrzuje i dárce David Pastva, který chodí darovat krev přes dvacet let. „K dárcovství jsem se dostal s kamarády, v době vysokoškolského studia, kdy jsme se dohodli a začali chodit a chodím dodnes. Teď jsem byl tuším po pětačtyřicáté,“ shrnul Pastva.

V minulém roce na libereckém transfuzním oddělení provedli 10 300 odběrů plné krve, které darovalo 5 tisíc dárců. Další dárci byli nabráni i v České Lípě, kde se loni nasbíralo asi 3 000 tisíce odběrů plné krve. Dále v Liberci provedli téměř 5 tisíc odběrů plazmy, což je meziročně o nižší stovky odběrů více než v roce 2022. Celkem bylo v roce 2023 zpracovaných odběrů asi 18 300.

Za odběr plné krve nedostávají dárci přímo žádný finanční příspěvek, ale mohou uplatnit za každý odběr slevu na dani ve výši 3 000 korun. Získat mohou i další benefity, kromě občerstvení třeba různé poukázky na jídlo nebo do lékárny, zvýhodněné vstupy nebo slevové poukazy apod. Výhodou darování krve jsou i pravidelné kontroly zdravotního stavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky odběry krve, transfuzní stanice, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

leo podstanický

Daruj krev, zachráníš život.

Čtvrtek, 29. února 2024, 17:57Odpovědět

leo podstanický

Děkuji Blance Freiwilligové za hezkou reportáž, v době podporování války na Ukrajině českými médii to skutečně potěší.

Neděle, 25. února 2024, 16:07Odpovědět

leo podstanický

30. ledna jsem pak dostal SMS - po prvně v životě znění - Vaše krev dnes zachránila lidský život - mám 0 Rh plus - můžu darovat všem a mě jenom ta samá skupina - vybavil mě takhle Bůh za co mu děkuji.

Neděle, 25. února 2024, 16:01Odpovědět

leo podstanický

Myslel jsem že kvůli poškozeným žílám už darovat nikdy nepůjdu - útok na FF mě přijměl přehodnotit své rozhodnutí a šel jsem i když s vědomím že to žíla nemusí ustát - levá žíla to ustála bez problémů - 57.

Neděle, 25. února 2024, 15:59Odpovědět

Transfuzní stanice chce získat nové dárce krve. Osloví zaměstnavatele  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.