Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Epidemie v kraji je na ústupu, narostlo však případů černého kašle

Výrazný pokles nemocnosti akutními respiračními chorobami zaznamenali epidemiologové v Libereckém kraji v osmém kalendářním týdnu tohoto roku. Nemocnost padla takřka pod hranici epidemie. Stoupají však počty nákazy černým kašlem.

Nemocnost akutními respiračními chorobami klesla v kraji o 20%. „Nemocnost v tomto týdnu atakuje pokles pod epidemický práh v ČR i téměř všech okresech Libereckého kraje, nad prahem zůstává pouze okres Liberec. K nejvyššímu poklesu počtu nemocných došlo tento týden v okrese Česká Lípa. Nejmenší úbytek nemocných evidujeme v okrese Semily, ale i tam celková nemocnost v porovnání s předchozím týdnem poklesla,“ popsala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Dominoval virus chřipky A, chřipka typu B se dosud neobjevila. Ve sledovaném týdnu byly ovšem v Libereckém kraji dvakrát zaznamenány případy vážného průběhu chřipky s nutností umělé plicní ventilace, kdy v jednou z těchto případů došlo k úmrtí nemocného.

V rámci sledování ostatních respiračních nákaz evidujeme od prvních týdnů roku 2024 v celé ČR i v Libereckém kraji nárůst případů černého kašle. V Libereckém kraji bylo od ledna letošního roku hlášeno 68 případů, z toho jen v 8. kalendářním týdnu vykazujeme 33 případů. Vyšší četnost hlášení je zejména z důvodu větší informovanosti praktických lékařů pro děti a dorost i všeobecných praktických lékařů, kteří se na tuto nyní diagnózu více zaměřují,“ doplnila mluvčí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky respirační onemocnění, vývoj, černý kašel, chřipka, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie v kraji je na ústupu, narostlo však případů černého kašle  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.