Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocných s akutními respiračními infekcemi v Libereckém kraji dál ubývá

Nemocných s akutními respiračními infekcemi v Libereckém kraji dál ubývá. Na 100 tisíc lidí připadá 1076 případů chřipky a respiračních onemocnění, o 16 procent méně než před týdnem. Pod hranicí epidemie jsou všechny čtyři okresy v kraji, nejlépe je na tom Semilsko. Za epidemický práh hygienici považují 1600 až 1800 nemocných. Nemocnost v Libereckém kraji je pod republikovým průměrem 1245 nemocných na 100 tisíc lidí, celostátně nemocnost za poslední týden klesla o pět procent, vyplývá z webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Dál ale přibývá případů černého kašle, za poslední týden jich bylo hlášeno 18, od začátku roku tak černým kašlem onemocnělo 106 lidí. V kraji je teď nejvíc případů černého kašle za posledních šest let, výskyt onemocnění už překonal dosud rekordní rok 2018, kdy za celý rok lékaři nahlásili 92 případů, loni jich bylo 23. Onemocnění ohrožuje zejména malé děti. U novorozenců a kojenců, kde nebylo zahájeno očkování, hrozí podle krajské ředitelky protiepidemického odboru Moniky Hausenblasové i úmrtí. Doporučuje přeočkování také dospělým.

U akutních respiračních infekcí se situace za poslední týden výrazně zlepšila. Nejvýrazněji ubylo nemocných na Semilsku, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 998 nemocných, o 30 procent méně než před týdnem. Na Jablonecku nemocnost o deset procent vzrostla, v přepočtu na obyvatele je tam 1036 nemocných. V kraji je na tom hůř jen Liberecko s 1169 potvrzenými případy na 100 tisíc lidí, nemocnost tam však proti minulému týdnu klesla o pětinu.

Laboratoře za poslední týden potvrdily devět případů chřipky typu A a dva případy chřipky typu B. U jednoho pacienta byl podle hygieniků průběh vážný a vyžadoval hospitalizaci s nutností umělé plicní ventilace. Nikdo ale komplikacím spojeným s chřipkou za poslední týden nepodlehl. Od začátku roku v kraji zemřeli v souvislosti s chřipkou tři lidé. Případů covidu je málo, za poslední týden byl potvrzen jen u šesti pacientů, dva lidé s koronavirem letos v kraji zemřeli.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Liberecký kraj, epidemie, hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných s akutními respiračními infekcemi v Libereckém kraji dál ubývá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.