Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nově nemocných černým kašlem je v kraji nejvíc od začátku roku

Epidemie černého kašle zasáhla celou republiku, ale je pomalu na ústupu. Neplatí to ale pro Liberecký kraj, kde bylo zaznamenáno nejvíc nových případů od začátku roku.

Ve 12. kalendářním týdnu se objevilo 55 nových pacientů s černým kašlem, což je nejvyšší zaznamenané číslo v průběhu jednoho týdne.  Od začátku roku byla v našem kraji celkem nahlášeno 212 případů černého kašle.

Situace ve výskytu akutních respiračních infekcí se sice zlepšuje, ale v současné době probíhá v celé ČR epidemie černého kašle, proto všeobecná doporučení při podezření na výskyt respiračního onemocnění stále platí – udržovat dostatečnou vzdálenost od jiných osob, zakrývat si ústa a nos kapesníkem, případně kašlat a kýchat do rukávu, mýt si často ruce vodou a mýdlem, a používat dezinfekční přípravky na ruce na bázi alkoholu,“ doporučuje mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

Černý kašel může postihnout především ohrožené skupiny, mezi které patří dosud neočkované děti do 2. měsíců věku. Odborníci doporučují jako prevenci o ochranu proti nákaze, a to právě i dětí krátce po narození, očkování matky, kdy u těhotných žen je vhodné po 27. týdnu gravidity. Její očkování a vzniklé protilátky totiž ochrání před nákazou i novorozence.

Česká lékařská společnost J. E. Purkyně Společnost všeobecného lékařství silně doporučuje očkování dále seniorům, chronicky nemocným zejména s onemocněním plic, osobám s primárním a sekundárním imunodeficitem a zaměstnancům pečujícím o nejvíce ohrožené osoby.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky černý kašel, epidemie, očkování, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nově nemocných černým kašlem je v kraji nejvíc od začátku roku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.