Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Centrum duševního zdraví zahájilo provoz. Pomáhají zde lidem s nejzávažnějšími poruchami

První Centrum duševního zdraví v regionu dnes zahájilo oficiálně svůj provoz v Liberci na sídlišti Kunratická, v Nezvalově ulici. Provozuje jej nezisková organizace FOKUS Liberec, která se na podporu lidí s duševním onemocnění zaměřuje přes třicet let.

Službu poskytujeme prostřednictvím multidisciplinárních týmů už dva rok, ovšem nyní máme nově na plný úvazek psychiatra, a ještě jednoho na menší úvazek, a tak můžeme používat status Centra duševního zdraví,“ vysvětlila ředitelka organizace Jana Horáková.

Klienty služby jsou především dospělí pacienti, ale v posledních letech se do péče zdejších odborníků dostávají i děti.

Pacienti se sem dostávají různými cestami, jde většinou o lidi, kteří potřebují péči ve více oblastech a trpí nejzávažnější duševní poruchou. Dostane se jim dlouhodobé péče, anebo nediagnostikovaní nebo aktuálně neléčení pacienti jsou včas intervenováni.

Buď nás někdo osloví anebo reagujeme na podněty z vnějšku. Například se na nás obrátí starosta nějaké obce nebo rodina, že má v okolí duševně nemocného, který ne úplně spolupracuje nebo není motivován pro léčbu. Takový je v současnosti náš nejtypičtější klient. Přichází k nám ale i lidé z psychiatrické péče,“ přiblížila Horáková.

Multidisciplinární týmy, které pracují v terénu i ambulantně, mají kolem 150 klientů za rok a jejich počet se stále rozrůstá. „Museli jsme také rozšířit nabídku o další věkovou skupinu, protože se na nás obrací stále více i děti, a tak budeme sestavovat také multidisciplinární týmy pro děti. Objevuje se totiž hodně duálních diagnóz nebo lidí se závislostmi,“ doplnila ředitelka.

Vznik Centra duševního zdraví je výsledkem společného úsilí organizace FOKUS, sociálního odboru a zdravotního odboru Libereckého kraje. Odbor zdravotnictví mimo jiné přispěl částkou 3 miliony korun na financování provozních a mzdových nákladů v prvních měsících fungování služby.

Vznik Centra duševního zdraví v Liberci přináší nové sociálně zdravotní služby, které na území našeho kraje doposud chyběly. Věřím, že je využijí zejména ti lidé, kteří je nejvíce potřebují, a budou jim pomáhat k jejich zotavení,“ uvedl Martin Půta (Starostové pro LK), hejtman Libereckého kraje. „Jsem také moc rád, že jsme mohli FOKUS Liberec podpořit výtěžkem z letošního hejtmanského plesu, částkou 558.900 korun.

Do budoucna by měla vzniknout další Centra duševního zdraví. „Pevně věřím, že se budou Centra duševního zdraví rozšiřovat i do dalších regionů Libereckého kraje. Byl bych rád, kdyby i další okresy – Česká Lípa, Jablonec nad Nisou a Semily – měly své Centrum duševního zdraví,“ doplnil Petr Tulpa (Starostové pro LK), náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky Centrum duševního zdraví, FOKUS, psychiatrická pomoc, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

Po telefonickém kontaktu nedoporučuji.

Úterý, 26. března 2024, 08:40Odpovědět

Centrum duševního zdraví zahájilo provoz. Pomáhají zde lidem s nejzávažnějšími poruchami  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.