Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Liberecká nemocnice při léčbě pacienta s rakovinou prostaty poprvé použila lutecium. Jde o nový způsob léčby

Liberecká nemocnice při léčbě pacienta s rakovinou prostaty poprvé využila přípravek obsahující radioaktivní lutecium, jenž dokáže v těle najít, ozářit a zničit zhoubné buňky. Jde o nový způsob léčby, který v Česku vyzkoušela dosud jen v několika případech nemocnice v Olomouci.

Radiofarmakum Pluvicto zatím není běžně hrazeno zdravotními pojišťovnami. V tomto případě ho ale podle primáře libereckého oddělení nukleární medicíny Jozefa Kubinyiho pojišťovna zaplatí na základě paragrafu 16, kdy pro pacienta není vhodná žádná jiná léčba. "Takže máme příslib, že proplatí tři dávky. Po nich se udělá kontrolní vyšetření pacienta, zváží se jeho klinický stav, a pak, jestli to bude mít efekt, tak se bude pokračovat dalšími zhruba třemi dávkami," uvedl. Prodleva mezi dvěma dávkami je podle něj šest až osm týdnů a jedna dávka stojí zhruba půl milionu korun.

Tento způsob léčby laicky řečeno spočívá v tom, že se přípravek naváže na protein zvaný prostatický specifický membránový antigen (PSMA), který se nachází na povrchu buněk karcinomu prostaty a záření uvolněné radioaktivním luteciem způsobí odumření nádorových buněk.

Osobní zkušenost z podávání lutecia má Kubinyi ze svého předchozího působení v nemocnici ve slovenské Nitře, kde tuto léčbu podstoupilo 80 mužů ve věku od 42 do 82 let. Zlepšení podle primáře nastalo zhruba u třetiny pacientů, u třetiny zůstal stav stejný a u zbývající třetiny nezabránilo zhoršování zdravotního stavu. Kubinyi ale zároveň míní, že výsledky mohou být lepší, pokud tento způsob léčby dostanou pacienti ve dřívějším stadiu své nemoci. "Studie, které teď běží, ukážou, kam to zařadit. Zatím je to až po chemoterapii," dodal.

Ne pro všechny pacienty s rakovinou prostaty ale bude tato léčba vhodná. Pomoci může zřejmě nemocným, kteří jsou schopni minimálně polovinu dne strávit mimo lůžko. "Nejsou to lidé, kteří bohužel většinu dne, vzhledem k tomu, že to onemocnění je tak agresivní, jenom proleží. Protože, aby ta léčba byla úspěšná, na to potřebujete nejenom lutecium, ale potřebujete zapojit trošičku do toho i organismus a následně imunitní systém, který s tím onemocněním pak dále bojuje," vysvětlil primář libereckého oddělení radiační onkologie Igor Richter. Rakovina prostaty je podle něj nejčastější zhoubné onemocnění u mužů v Česku. "Ročně se diagnostikuje 8000 případů," dodal. Pro léčbu za pomoci lutecia mají podle něj v Liberci vytipované další dva pacienty a čekají jen na schválení od pojišťoven na základě paragrafu 16.

Fakt, že radiofarmakum Pluvicto zatím není běžně hrazeno zdravotními pojišťovnami, by se měl ale zřejmě brzy změnit. Licenci na toto léčivo v ČR má firma Novartis. Její mluvčí Kateřina Nosek pro ČTK uvedla, že dohodu o úhradě mají dojednanou se všemi zdravotními pojišťovnami. "Nyní již čekáme na poslední administrativní kroky Státního ústavu pro kontrolu léčiv a věříme, že LP Pluvicto bude v úhradě v nejbližších měsících. Do té doby bude LP Pluvicto stále schvalováno / neschvalováno individuálně prostřednictvím paragrafu 16," dodala.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Krajské nemocnice Liberec

Štítky ČR, nemocnice, chemie, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice při léčbě pacienta s rakovinou prostaty poprvé použila lutecium. Jde o nový způsob léčby  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.