Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

V Nemocnici v Semilech funguje jen chirurgická ambulance

V Nemocnici v Semilech funguje od začátku května jen chirurgická ambulance, na plánované operace musí pacienti jinam. Důvodem je nedostatek lékařů, i v ambulancích vypomáhají chirurgové z Krajské nemocnice Liberec.

 

Oddělení lůžkové chirurgie je v květnu dočasně uzavřeno z provozních důvodů, snahou nemocnice je od června ve spolupráci s libereckou nemocnicí obnovit provoz chirurgického oddělení i operativy, řekla dnes ředitelka Nemocnice Semily Alena Kuželová. V Liberci se o případné spolupráci bude teprve jednat.

Nemocnice Semily je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku, další jsou v Jilemnici a Turnově, vzdálených 30 kilometrů, 20 minut trvá cesta do Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou. Semilská nemocnice prošla v 90. letech modernizací za 400 milionů korun, má 130 lůžek, z toho osm je intenzivních a 67 akutních. V zařízení bylo loni hospitalizováno 4700 pacientů dalších 62.500 ošetřily ambulance. Nemocnice zaměstnávala 238 lidí, z toho bylo 36 lékařů. Hospodaření skončilo zhruba osmimilionovým ziskem.

Semilská nemocnice je ale dlouhodobě podfinancovaná, na investice by podle odhadů potřebovala nejméně 64 milionů korun. Problémem jsou ztrátové technické provozy, zejména prádelna, stravovací provoz i energetické hospodářství. Největším problémem je ale nedostatek lékařů na chirurgii a také na interně. Nemocnice proto jednala o strategickém partnerství s Nemocnicí Jablonec. "Ukázalo se, že tolik lékařů nejsme schopni zajistit, museli jsme proto od záměru upustit," řekl již dříve ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček.

Pomoc nabízela i Masarykova městská nemocnice v Jilemnici. "Slíbili nám pomoc pokud jde o lékaře na interně a také na chirurgických ambulancích, tato spolupráce se zatím nedaří naplnit, žádný lékař z Jilemnice zatím nepřišel," poznamenala Kuželová. Přesto jednání o spolupráci s jilemnickou nemocnicí pokračují. Společnost Deloitte nyní zpracovává posudek obou nemocnic, který by měl ukázat nejlepší řešení budoucí spolupráce. Hotov má být koncem května. Přesto se ředitelka semilské nemocnice už teď obrátila se žádostí o spolupráci i na největší krajskou nemocnici v Liberci.

Podle semilské starostky Leny Mlejnkové (Volba pro Semily) není situace městské nemocnice dobrá a je třeba ji co nejdříve stabilizovat. Výpovědi totiž podali i další lékaři, jenom vyčkávají, zda se problémy nemocnice podaří vyřešit. "Chceme, aby nemocnice zůstala ve veřejném vlastnictví a pokud možno zůstal zachován i rozsah péče," řekla dnes starostka. Proto podle ní dává město jako vlastník přednost spolupráci s Krajskou nemocnicí Liberec nebo s městskou nemocnicí v Jilemnici před případným vstupem soukromého vlastníka. Jednu nabídku od soukromého subjektu už přitom město dostalo. "Zatím jsme s nimi ale nejednali," dodala.

Zdroj: ČTK

Štítky nemocnice, Semily, lékař, Krajská nemocnice Liberec, Jilemnice, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Liberec, okres Semily, Turnov, Vít Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Nemocnici v Semilech funguje jen chirurgická ambulance  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.