Počasí dnes12 °C, zítra9 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Liberecká nemocnice možná pomůže Nemocnici Semily

Krajská nemocnice Liberec se nebrání spolupráci s Nemocnicí Semily. Semilské zařízení požádalo o pomoc, protože kvůli nedostatku lékařů muselo v květnu uzavřít lůžkové oddělení chirurgie a na plánované operace musejí pacienti jinam. Ohrožen je i chod interny.

Semilskou žádost projednala dozorčí rada Krajské nemocnice Liberec a pověřila ředitele Luďka Nečesaného zpracováním podrobné analýzy spojení s Nemocnicí Semily, řekla dnes mluvčí nemocnice Barbora Silná.

Nemocnice Semily je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Už delší dobu se ale potýká s nedostatkem lékařů nejen na chirurgii, ale také na interně. Další lékaři jsou navíc ve výpovědi a chod zařízení je vážně ohrožen. Nemocnice proto jednala o strategickém partnerství s Nemocnicí Jablonec. "Ukázalo se, že tolik lékařů nejsme schopni zajistit, museli jsme proto od záměru upustit," řekl už dříve ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček.

Pomoc nabízela i Masarykova městská nemocnice ve zhruba 30 kilometrů vzdálené Jilemnici. "Slíbili nám pomoc, pokud jde o lékaře na interně a také na chirurgických ambulancích. Tato spolupráce se zatím nedaří naplnit, žádný lékař z Jilemnice zatím nepřišel," řekla ředitelka semilské nemocnice Alena Kuželová. Byl to také důvod, proč se s žádostí o pomoc obrátila do Liberce, kde je největší nemocnice v kraji.

"My jsme dlouhodobě pro semilskou nemocnici preferovali partnera, který jí bude blíže, tedy jilemnickou nebo jabloneckou nemocnici," řekla Silná. Případné spolupráci liberecké a semilské nemocnice musí podle ní předcházet podrobná analýza, která nastíní možné varianty řešení. "Uvědomujeme si ale, že prioritou je zachování veřejného zdravotnictví v regionu," dodala. Další podrobnou analýzu zpracovává společnost Deloitte pro spojení nemocnic v Semilech a Jilemnici. K dispozici by měla být koncem května.

Pro Krajskou nemocnici Liberec by spojení s další nemocnicí nebylo ničím novým, podobně v minulosti pomohla Panochově nemocnici v nedalekém Turnově. Od ledna 2014 se obě nemocnice spojily, vzniklo tak zdravotnické zařízení s 2500 zaměstnanci a 1140 lůžky. Ztrátové hospodaření turnovské nemocnice se během jediného roku podařilo srovnat a polepšili si i tamní zaměstnanci. Nemocnice v Semilech je ale dál, a tak je třeba případné spojení důkladně zvážit. Případnou fúzi musí navíc schválit akcionáři nemocnice Liberec - zastupitelstva Libereckého kraje, Liberce a Turnova a také zastupitelstvo v Semilech.

Zdroj: ČTK

Štítky nemocnice, Semily, Krajská nemocnice Liberec, lékař, analýza, Barbora Silná, Jilemnice, Luděk Nečesaný, Vít Němeček, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice možná pomůže Nemocnici Semily  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.