Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Zastupitelé dali zelenou spolupráci liberecké a semilské nemocnice

Spolupráce liberecké a semilské nemocnice dostala na dnešním krajském zastupitelstvu zelenou. Spolupráci podpořili krajští zastupitelé. Krajská nemocnice Liberec je akciovou společností, kde je kraj největším vlastníkem, spoluvlastníky jsou také města Liberec a Turnov. Tam budou zastupitelstva o záměru teprve jednat.

Nemocnice Semily je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. V posledních měsících se potýká s personálními problémy, chybí jí lékaři a další jsou ve výpovědi. Kritická je situace na chirurgii, která od začátku května zrušila operace, ambulance fungují díly výpomoci lékařů z Liberce. Nemocnice a město jednaly o pomoci s nemocnicemi v Jablonci a Jilemnici, ale neúspěšně. Proto se vedení nemocnice obrátilo s žádostí o pomoc na libereckou nemocnici. "Takovou situaci může zvládnout jen silný subjekt a tím je v kraji jen Krajská nemocnice Liberec," uvedl krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Nemocnici chybí podle odhadů pět až šest lékařů. "Není to tak dramatické, v první fázi pomůžeme lékaři z Liberce, nicméně pokud dojde k dohodě o spolupráci, věřím, že pod křídly silného partnera, zaměstnavatele, najdeme kmenové lékaře pro toto nemocnici velmi rychle," řekl ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný. Jinak je podle něj semilská nemocnice ve velmi dobrém stavu. Areál byl v 90. letech kompletně rekonstruován za 400 milionů korun, díky evropským dotacím investovala do modernizace operačních sálů. Zařízení má 130 lůžek, z toho osm je intenzivních a 67 akutních.

Semilská nemocnice je příspěvkovou organizací města. "Zastupitelé však v pondělí schválili transformaci na společnost s ručením omezeným," řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Loni bylo v Semilech hospitalizováno 4700 pacientů, 62 500 ošetřily ambulance. Nemocnice zaměstnávala 238 lidí, z toho 36 lékařů. Hospodaření skončilo osmimilionovým ziskem. Největším problémem nemocnice jsou ztrátové technické provozy, zejména prádelna, kuchyně i energetické hospodářství. Ke snížení nákladů by podle Nečesaného měly pomoci sdružené nákupy léků, zdravotnického materiálu, ale také energií. Jídlo by se mělo vozit z Turnova, prádlo může prát o třetinu levněji v liberecká nemocnice.

Pro Krajskou nemocnici Liberec by spojení s další nemocnicí nebylo ničím novým, podobně v minulosti pomohla Panochově nemocnici v Turnově. Od ledna 2014 se obě nemocnice spojily, vzniklo tak zdravotnické zařízení s 2334 zaměstnanci a 1126 lůžky. Ztrátové hospodaření turnovské nemocnice se za rok podařilo srovnat a polepšili si i tamní zaměstnanci. Krajská nemocnice jako celek hospodařila loni se ziskem 34 milionů korun při tržbách bezmála 2,9 miliardy korun. "Zhruba 40 milionů korun jsme přitom před koncem loňského roku vyplatili zaměstnancům na odměnách," dodal Nečesaný.

Zdroj: ČTK

Štítky nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, Semily, lékař, Liberec, Turnov, Luděk Nečesaný, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé dali zelenou spolupráci liberecké a semilské nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.