Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

ANKETA: Souhlasíte s opětovným zavedením poplatku v nemocnici?

Devětašedesát procent lidí je proti tomu, aby byl znovu zaveden poplatek za pobyt a stravu v nemocnici. Naopak pětina by s tímto krokem souhlasila. Vyplynulo to z průzkumu, který pro Český rozhlas zpracovala agentura Median. Stokorunové poplatky v nemocnicích či lázních byly zrušeny loni v lednu. Opětovné zavedení zvažují členové koalice.

Nové diskusi o znovuzavedení poplatku za pobyt v nemocnici by se nebránili lidovci a hnutí ANO považuje jeho zrušení za chybu. Třetí koaliční partner - ČSSD - ale změnu koaličního smlouvy nebo programového prohlášení vlády nadále odmítá.

Se zavedením poplatku by podle průzkumu Medianu souhlasili hlavně vysokoškoláci, nejvíce by vadilo lidem se základním vzděláním. "Závisí to na příjmovém statusu - čím je člověk chudší, tím víc s tím nesouhlasí. A na věku - protože staří lidé tyto služby využívají více, takže jsou častěji proti," uvedl analytik Medianu Daniel Prokop.

Současně uvedl, že ačkoli většina občanů nesouhlasí s opětovným zavedením poplatku, 50 procent veřejnosti by bylo schopno zaplatit za pobyt v nemocnici minimálně 60 korun. K menším platbám je tedy ochotna i část respondentů, kteří jsou obecně proti zavedení poplatku.

Do 60 korun by bylo ochotno zaplatit za pobyt v nemocnici konkrétně 20 procent veřejnosti, dalších 22 procent by přistoupilo na částku mezi 60 až 100 korunami a osm procent by dalo i více.

Median provedl průzkum počátkem června mezi tisícovkou respondentů.

Zdroj: ČTK

Souhlasíte s opětovným zavedením poplatku v nemocnici?

Celkem hlasovalo156 čtenářů

Štítky poplatek, nemocnice, medián, Český rozhlas, ČSSD, ANO 2011, Daniel Prokop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Souhlasíte s opětovným zavedením poplatku v nemocnici?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.