Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Nemocnice v Semilech obnovila provoz chirurgického oddělení

Nemocnice v Semilech po měsíci a půl obnovila tento týden provoz lůžkového oddělení chirurgie i operace. Na začátku května přestala přijímat pacienty k hospitalizaci kvůli nedostatku lékařů, to se ale už podařilo vyřešit. Úvazek má na chirurgii šest lékařů.


"Máme tolik lékařů, kolik máme mít," řekla ředitelka Nemocnice Semily Alena Kuželová. Podle ředitelky se od září navíc chystá zvýšit svůj úvazek lékař Josef Bartůněk, který v Semilech vede středeční chirurgickou ambulanci.

Naplnit stav se nemocnici podařilo díky spolupráci s Krajskou nemocnicí Liberec. Novým primářem se stal dosavadní zástupce primáře onkochirurgie liberecké nemocnice Michal Valenta. Další liberečtí chirurgové budou vypomáhat dvěma semilským lékařkám při operacích tři dny v týdnu. "Na pondělky máme naplánované zákroky spojené s jednodenní chirurgií, úterky a čtvrtky jsou vyhrazeny pro klasickou operativu v rozsahu kýl, operací slepého střeva, žlučníku nebo křečových žil," řekl přednosta libereckého chirurgického centra Peter Hromádka.

Nemocnice Semily se s personálními problémy potýká už několik měsíců. Podle ředitelky by potřebovala lékaře ještě pro ortopedii a internu. "Je to v jednání. Na ortopedii by jedna lékařka měla přijít od září a máme příslib i od jednoho lékaře pro internu," řekla Kuželová.

Semilská nemocnice je příspěvkovou organizací města, i kvůli vstupu dalšího partnera se ale začala přeměňovat na společnost s ručením omezeným. Minoritní podíl by měla získat v rámci výpomoci Krajská nemocnice Liberec. Snahou Liberce je, aby do projektu vstoupila i jilemnická nemocnice, kterou považuje za jejího nejpřirozenějšího partnera. Obě města jsou od sebe vzdálená 20 kilometrů. Předchozí jednání skončila neúspěchem, ještě ale neskončila.

Loni bylo v Semilech hospitalizováno 4700 pacientů, 62.500 ošetřily ambulance. Nemocnice zaměstnávala 238 lidí, z toho 36 lékařů. Zařízení má 130 lůžek, z toho osm je intenzivních a 67 akutních. Loňské hospodaření skončilo osmimilionovým ziskem. Problémem nemocnice jsou vedle nedostatku lékařů i ztrátové technické provozy - prádelna, kuchyně i energetické hospodářství. Jinak je semilská nemocnice ve velmi dobrém stavu. Areál byl v 90. letech kompletně rekonstruován za 400 milionů korun, díky evropským dotacím investovala nemocnice nedávno do modernizace operačních sálů.

Zdroj: ČTK

Štítky lékař, Semily, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, Josef Bartůněk, Michal Valenta, Peter Hromádka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Semilech obnovila provoz chirurgického oddělení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.