Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Střevní potíže na Novoborsku působí bakterie E. coli

Hygienici dnes používání znečištěné vody v Novém Boru a Okrouhlé zakázali. Laboratorní testy ukázaly nadlimitní výskyt bakterií Escherichia coli a koliformních bakterií, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví. Rozhodnutí hygienici zveřejnil na svých webových stránkách Městský úřad v Novém Boru.

Severočeské vodovody a kanalizace pro postižené domácnosti Okrouhlé a části Nového Boru zajistily náhradní zásobování pitnou vodou cisternami. V Boru jsou tak zásobováni obyvatelé ulic Revoluční, Lužické, Egermannovy, Komenského, Jungmannovy, Lipové a Slovanky. Podle hygieniků nesmí vodu jako pitnou používat ani v ulicích Akátová, Dobrovského, Generála Svobody, Havlíčkova, Komenského, Lidická, Nábřežní, Nemocniční, Odboje, Podskalská, Severní, U Rybníčku, U Studánky, U Vodárny, Úvoz, Zátiší a Žižkova.

PSALI JSME: Na Novoborsku postihly desítky lidí střevní potíže

Znečištění vody bakteriemi v Novém Boru podle hygieniků vysoce překročilo hygienické limity. "V Novém Boru víme zatím zhruba o stovce nakažených, ve skutečnosti jich ale bude zřejmě víc," řekl dnes starosta Jaromír Dvořák. "Připravujeme kvůli tomu trestní oznámení na neznámého pachatele, lidé po nás budou žádat odškodnění," dodal. V Okrouhlé odhalily laboratorní testy znečištění jednoho z vodojemů, v Novém Boru Severočeské vodovody a kanalizace původce kontaminace hledají.

Právě infikování znečištěnou vodou patří mezi nejčastěji formy přenosu. U kojenců a malých dětí do 3 let působí pravděpodobně největší riziko přímý kontakt se zvířaty, s  osobami trpícími průjmem, hraní na pískovišti a konzumace syrového mléka. Nebezpečné je také koupání v bazénech znečistěných fekáliemi nebo v přírodních vodách znečistěných hnojem z obhospodařovaných ploch.  Děti nad 9 let a dospělí se na rozdíl od toho nejčastěji nakazí z potravin.

Bakterii lze usmrtit vařením, pečením, pasterací za předpokladu, že teplota v jádru nejméně 70 °C trvá aspoň 2 minuty. Na rozdíl od jiných, jsou tyto bakterie poměrně odolné vůči kyselosti, chladu, vysušení  a vysokým koncentracím soli. Ani zmrazení je spolehlivě neusmrtí.

Štítky bakterie, Nový Bor, Jaromír Dvořák, U Vodárny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střevní potíže na Novoborsku působí bakterie E. coli  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.