Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Zdravotníci českolipské nemocnice se učí bránit agresorům

Nemocnice s poliklinikou v České Lípě učí své zdravotníky, jak zvládnout krizovou situaci nebo zpacifikovat ozbrojeného útočníka. V letošním roce uspořádala speciální kurzy, které mají pomoci ochránit personál druhého největšího zdravotnického zařízení v Libereckém kraji před všemi nepředvídatelnými událostmi. Napadení zdravotníků nejsou v České Lípě ničím výjimečným, loni jich řešili 27, letos zatím deset. Nejčastěji se musí útokům bránit zdravotníci na interně.

"Každoročně prověřujeme účinnost krizových plánů a cvičíme, jak zvládat velké množství pacientů s různými traumaty," vysvětlil generální ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl. Letos nemocnice připravila projekt "Kde všude číhá nebezpečí?", nejprve se uskutečnil jeden seminář, kvůli velkému zájmu personálu, ale museli organizátoři přidat ještě další tři. Zúčastnilo se jich 133 zaměstnanců nemocnice. Podle Kratochvíla byl projekt úspěšný, protože napadených ubylo, kurzy by podle něj měly pokračovat i v příštím roce.

Českolipská nemocnice je druhou největší nemocnicí v kraji, slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Ročně je tam hospitalizováno 19.000 pacientů, dalších 277.000 jich projde ambulancemi. Zařízení zaměstnává asi 800 lidí.

Kurzy zaštítili policejní specialisté. Kromě teoretického výkladu s ukázkou videí z policejních zásahů měl kurz i praktickou část. Účastníci si mohli vyzkoušet jak zpacifikovat protivníka beze zbraně i se zbraní nebo jak správně ovládat slzný sprej, aby byl maximálně účinný. Měli možnost se seznámit s podobou lehkých útočných zbraní i s těžkým kalibrem nebo granáty. Naučili se podle Brodské odhadnout nebezpečnou situaci, stupeň ohrožení a konkrétní nebezpečnost útočníka, vyhodnotit poměr vzájemných sil a volit přiměřenou, ale účinnou obranu.

Zkušenosti s agresivními pacienty mají všechna zdravotnická zařízení v Libereckém kraji, podobný program je ale ojedinělý. Třeba v největší krajské nemocnici v Liberci využívají hlavně služeb ochranky. Tu mají možnost přivolat i zdravotníci v sousedním Jablonci nad Nisou. "Již několik let také pořádáme pro zaměstnance školení v komunikačních dovednostech, některá právě specificky zaměřená na komunikaci s problémovým a agresivním pacientem. Při školení si účastníci možné situace i zahrají a vyzkouší," řekla mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová. Zdravotníky nejčastěji napadají opilí pacienti, hlavně na chirurgické a interní ambulanci.

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky zdravotnický pracovník, nemocnice, pacient, Liberecký kraj, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Jaroslav Kratochvíl, Česká Lípa, Krajská nemocnice Liberec, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotníci českolipské nemocnice se učí bránit agresorům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.