Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odbornice radí, jak nastavit stravování znovu pevný řád

Přejídání, nepravidelná strava, nízká výživová hodnota stravy a málo pohybu jsou podle výživové poradkyně a odborné garantky společnosti Zdravé stravování Kateřiny Šimkové nejčastější chyby, kterých se lidé o svátcích dopouštějí. Návrat do práce po Novém roce je podle ní jedinečnou příležitostí, jak nastavit stravování znovu pevný řád.

"Pokud budeme jíst pravidelně a kvalitně, předejdeme pojídání nezdravých rychlovek, jen abychom zahnali hlad, a různých maličkostí, které nám dodají rychlou energii. Vyhneme se tomu, abychom po celodenním hladovění vybílili ledničku," řekla odbornice.

Varovala před hladovkami, které jsou podle ní to nejhorší, co může člověk usilující o zhubnutí udělat. Zásadní je najít si čas na jídlo a rozplánovat si ho v pravidelných intervalech na celý den. Začíná se snídaní, přičemž rodiče by měli posedět chvilku u jídla s dětmi. V práci by si měli udělat lidé čas na svačinu a nevynechávat oběd.

Důležité podle odbornice je mít ve stravě dostatek kvalitních surovin. Znamená to přemýšlet nad tím, co člověk jí. Pokud jídlo bude obsahovat kvalitní bílkoviny a sacharidy a zdravé tuky, nebude člověk trpět hlady, ani pokud se snaží shodit přebytečné kilogramy. "Pokud vaše tělo dostane dostatek živin během celého dne, nebudou vás přepadat náhlé chutě na sladké nebo slané pochutiny," připomněla odbornice.

Ke každému pokrmu by měla být podána porce zeleniny nebo ovoce, jídlo tak více zasytí. Při redukční dietě je výhodnější zelenina. Rozdělením do dávek člověk lehce splní doporučené množství 500 gramů zeleniny a ovoce za den.

Pro správné zažívání je důležité dostatečně pít. Každý člověk má jinou potřebu tekutin. Hodně záleží i na skladbě jídelníčku. Orientační množství tekutin lze vypočítat - na jeden kilogram hmotnosti 40 mililitrů tekutin. Kdo má nadváhu, počítá si příjem tekutin na svoji ideální hmotnost.

"Pokud se nestravujete zdravě, vaše strava obsahuje spoustu nasycených tuků a málo vlákniny, mohou přechod ke zdravému stravování provázet potíže se zácpou. Pitný režim je v tomto případě důležitý. Jakmile tělo přivykne novým stravovacím návykům, obtíže odezní," shrnula odbornice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky strava, jídlo, tekutina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odbornice radí, jak nastavit stravování znovu pevný řád  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.