Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Na chřipku v Libereckém kraji zemřel v sezoně jeden člověk

V souvislosti s chřipkou zemřel v letošní chřipkové sezoně v Libereckém kraji jeden člověk, v předchozí na komplikace spojené s chřipkou skonalo devět lidí. Ubylo i závažných průběhů onemocnění, a to z 19 na pět. Nejvyšší nemocnost byla v letošní sezoně na Semilsku. Novinářům to sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Zatímco v minulé sezoně, která byla nejtragičtější za několik posledních let, nastala epidemie ve všech okresech kraje, v letošní překročilo epidemický práh právě jen Semilsko. Epidemie podle hygieniků nastává, pokud je na 100 tisíc obyvatel mezi 1600 až 1700 nemocnými. "Maximem bylo na Semilsku v desátém kalendářním týdnu 2256 případů na 100 tisíc obyvatel," uvedla Balašová.

V souvislosti s chřipkou zemřel od podzimu 2015 do jara 2016 jeden pacient v liberecké nemocnici, který měl trvalé bydliště mimo území Libereckého kraje. Chřipka byla laboratorně potvrzena u 70 pacientů, z toho 43 mužů a 27 žen. Převládal virus typu A, který byl zjištěn ve 46 případech.

Nejvyšší nemocnost byla mezi dětmi do pěti let. "Z důvodu zvýšeného onemocnění dětí nebylo uzavřeno žádné školní ani předškolní zařízení v Libereckém kraji," uvedla Balašová. Hygienici pouze doporučili omezení návštěv v Dětském centru Sluníčko v Liberci.

Podle zjištění hygieniků se v sezoně nechalo očkovat proti chřipce 5,15 procenta obyvatel kraje, konkrétně 22.699 lidí. Nejvyšší proočkovanost byla u lidí starších 65 let - 23,5 procenta.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, Liberecký kraj, okres Semily, Liberec, Krajská hygienická stanice, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na chřipku v Libereckém kraji zemřel v sezoně jeden člověk  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.