Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Liberecký kraj znovu připravil kurz vaření pro školní kuchaře

Liberecký kraj připravil už podruhé kurz zdravého vaření pro kuchaře a pracovníky školních jídelen. Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby, které nejsou mezi dětmi příliš populární. Poprvé se podobný kurz uskutečnil před rokem v Liberci, teď se bude vařit v prostorách Střední průmyslové školy v České Lípě.

"V posledním prázdninovém týdnu opět pořádáme praktický kurz vaření pro zaměstnance školních jídelen v Libereckém kraji, kteří budou mít zájem naučit se vařit kompletní menu pro své strávníky zajímavěji," řekla krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj). Účastníci kurzu budou podle ní pod vedením zkušeného šéfkuchaře vařit polévku, dva hlavní chody a dezert a odnesou si také sešit receptů.

"Menu obsáhne neoblíbené potraviny u dětí a hlavním cílem bude, je zatraktivnit. To vše samozřejmě s ohledem na spotřební koš a nejnovější poznatky výživové skladby," doplnila Eva Martinková z krajského odboru školství. Kurz by měl pracovníky jídelen naučit také vybírat kvalitní a vhodné suroviny nebo zvládnout technologický postup a přípravu oběda pro nejmenší strávníky. Pro účastníky je kurz zdarma.

Prvního kurzu se před rokem zúčastnilo 40 kuchařů ze školních jídelen a sociálních ústavů. Pod vedením hlavního šéfkuchaře sítě restaurací Potrefená husa Jana Heřmánka se tehdy kuchaři učili používat v jídelníčku téměř zapomenuté suroviny, jako jsou třeba jáhly, nebo takové, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem - ryby, luštěniny či špenát. Vařili tehdy třeba jáhly zapečené s rybou, pestem a čedarem. Heřmánek je přesvědčen, že jakákoli surovina se dá připravit tak, aby bylo jídlo chutné, jen je třeba to zkoušet.

Podle Heřmánka vaří leckterá školní kuchyně lépe než mnohé restaurace. Kontroly České školní inspekce však v minulosti odhalily, že některé jídelny stále nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb, a naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Podle nutriční terapeutky Olgy Hudcové se také často solí víc, než je nutné. Situace se ale zlepšuje. Školní i ústavní kuchyně se stále častěji vybavují moderními technologiemi, jako jsou konvektomaty. Ty kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby a umožňují šetrnější a zdravější přípravu jídel i pro nejmenší strávníky.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, kuchař, vaření, jídlo, Střední průmyslová škola, Liberec, Česká Lípa, Alena Losová, Jan Heřmánek, Česká školní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj znovu připravil kurz vaření pro školní kuchaře  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.