Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nečesaný skončí v představenstvu liberecké nemocnice

Ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný končí v představenstvu této společnosti, kde byl místopředsedou. Jeho mandát mu vyprší tuto sobotu. Dozorčí rada mu ho neprodloužila stejně jako obchodně-investičnímu řediteli Milanovi Trpišovskému. Jako důvod udává krajské volby. Na chod nemocnice to ale nebude mít žádný vliv.

"Pokud bychom teď doplňovali představenstvo, tak je to rozhodování na poslední chvíli před volbami. A protože to nijak neohrožuje chod nemocnice, tak si myslím, že to bylo v této chvíli nejlepší řešení," uvedla Mlejnková. V nemocnici by podle ní měl zůstat i Trpišovský, i když nemá zaměstnaneckou smlouvu jako Nečesaný. "Požádala jsem představenstvo, aby vyřešilo jeho smluvní vztah," dodala.

Krajská nemocnice Liberec (KNL) je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Většinovým vlastníkem je Liberecký kraj, menšinovými akcionáři Liberec a Turnov. Nemocnice s více než třímiliardovým obratem loni hospodařila se ziskem přes 23 milionů korun. Rozhodnutí dozorčí rady kritizuje liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO). Obává se, že se volná místa stanou po volbách předmětem kšeftování politických stran. "Pokud má mít něco kontinuitu a řád, jsou to právě strategické firmy, jako je KNL. A na jejich řízení musíte mít odvahu a 'koule' neohlížet se na to, zda v příštích volbách uspěje ten či onen," napsal v úterý primátor na facebooku. Novinářům dnes potvrdil, že s postupem dozorčí rady, jejímž je členem, nesouhlasí.

Mlejnková je přesvědčena, že nové vedení kraje by mělo určit jakým směrem se bude nemocnice vyvíjet. Prodloužit mandát Nečesanému a Trpišovskému o několik měsíců podle ní nemohli, neboť stanovy společnosti neumožňují jiný než tříletý mandát. "Nechtěli jsme největšího akcionáře před potenciální změnou ve vedení kraje zavazovat," řekla. Na doplnění představenstva má dozorčí rada podle zákona dva měsíce. "V tomto případě bychom lhůtu rádi využili," dodala. Představenstvo nemocnice je devítičlenné, dvě místa budou po volbách volná.

Nečesaný je od loňského roku obviněn z přijímání úplatků. Policie v kauze stíhá i další tři lidi. Případ souvisí s údajným předražením zdravotnických zakázek z let 2008 až 2009 za vybavení kardiocentra a traumacentra v liberecké nemocnici za 239 milionů korun. Modernizace oddělení údajně byla předražena o 24 milionů.

Autoři | Foto KNL

Štítky Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, dozorčí rada, Luděk Nečesaný, volby, Tibor Batthyány, ANO 2011, Liberecký kraj, Liberec, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nečesaný skončí v představenstvu liberecké nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.