Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká nemocnice má zaplatit skoro 12 milionů korun. Lékaři nedokázali včas oživit zkolabované dítě

Krajská nemocnice v Liberci má zaplatit téměř 12 milionů korun kvůli tomu, že lékaři nedokázali včas oživit zkolabované dítě. Na vině byl podle okresního soudu nastavený nemocniční systém, uvedla v dnešní liberecké příloze MF Dnes. Rozsudek není pravomocný.

"Je nám líto rodiny. Odvolávat se ale budeme. Znalecké posudky hovoří jasně v náš prospěch," řekl deníku ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

V roce 2009 ležela 5,5letá holčička na dětské jednotce intenzivní péče s laryngitidou, 4. února po 03:00 přestala znenadání dýchat. Lékařům se podařilo obnovit základní životní funkce až po více než pěti minutách. Zprvu se snažili dodat dítěti kyslík pomocí ambuvaku, kdy obličej obepíná maska a přístroj do těla pumpuje vzduch. Pomohla ale až tzv. intubace, tedy zavedení rourky do dýchacích cest. Lékařka z dětského oddělení, jež dítě od začátku oživovala, ale nemohla intubaci provést. U soudu zaznělo, že podle interního předpisu to mohla udělat jen dítěti do tří let. U staršího ji mohl provést jen lékař z ARO. Tomu se ale v noci nepodařilo doběhnout za kratší dobu než pět minut.

"Je jedno, jestli to byl písemný nebo ústní výnos. Ale lékařka z dětské JIP, která měla za sebou spoustu intubací, k ní nemohla přistoupit a čekalo se, až doběhne lékař z ARO. Je zjevné, že intubace nakonec dítě udržela při životě. Jen to nemělo trvat pět plus něco minut. Věřím tomu, že všichni dělali všechno dobře a nešlo o pochybení jednotlivého lékaře, ale spíš nemocničního sytému," řekl soudce Petr Hoček.

Nemocnice by podle rozhodnutí soudu měla zaplatit dvě částky. Přes 10,9 milionů těžce postiženému dítěti. Jde o tzv. mimořádné zvýšení, protože děvče je zcela vyřazené ze života. Má poškozený mozek a je zcela ochrnutá. Potřebuje nepřetržitou péči matky, které soud přiznal 905 tisíc korun.

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky Krajská nemocnice Liberec, lékař, Mladá fronta DNES, Luděk Nečesaný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice má zaplatit skoro 12 milionů korun. Lékaři nedokázali včas oživit zkolabované dítě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.