Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ovocný nápoj z Fruitisima obsahoval osmdesátkrát více patulinu, než kolik je povoleno

Dáte si rádi čerstvý ovocný drink? Ne vždy má takový nápoj tak blahodárné účinky na zdraví, jak čekáte. Například při nedávné kontrole ve Fruitisimu v libereckém OC Nisa odhalila laboratorní kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce zvýšené množství patulinu v drinku Divoká brusinka, a to ne zrovna o málo. Nápoj obsahoval osmdesátkrát více toxinu, než kolik je povolený limit.

„Ve výrobku byl přibližně osmdesátinásobně překročen limit pro obsah kontaminantu – patulinu,“ potvrdil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.  

Zvýšený obsah toxinu odhalila inspekce v půllitrovém nápoji, který se skládá z brusinek, jablek, hrušek a jahod. Jeho cena je 105 korun.

Patulin je mykotoxin, který produkují mikroskopické houby a má negativní účinky na trávicí soustavu. Mimo to byly prokázány jeho karcinogenní a mutagenní účinky, je neurotoxický a imunotoxický. Patulin vzniká v ovoci, například jablkách, hruškách či hroznovém vínu, které bylo poškozeno mechanicky nebo hmyzem. Zdrojem patulinu však mohou být i další potraviny, např. zelenina, cereálie nebo sýr.

Foto OC Nisa

Štítky nápoj, Státní potravinářská inspekce, Lužická Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ovocný nápoj z Fruitisima obsahoval osmdesátkrát více patulinu, než kolik je povoleno  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.