Dáte si rádi čerstvý ovocný drink? Ne vždy má takový nápoj tak blahodárné účinky na zdraví, jak čekáte. Například při nedávné kontrole ve Fruitisimu v libereckém OC Nisa odhalila laboratorní kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce zvýšené množství patulinu v drinku Divoká brusinka, a to ne zrovna o málo. Nápoj obsahoval osmdesátkrát více toxinu, než kolik je povolený limit.
„Ve výrobku byl přibližně osmdesátinásobně překročen limit pro obsah kontaminantu – patulinu,“ potvrdil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Zvýšený obsah toxinu odhalila inspekce v půllitrovém nápoji, který se skládá z brusinek, jablek, hrušek a jahod. Jeho cena je 105 korun.
Patulin je mykotoxin, který produkují mikroskopické houby a má negativní účinky na trávicí soustavu. Mimo to byly prokázány jeho karcinogenní a mutagenní účinky, je neurotoxický a imunotoxický. Patulin vzniká v ovoci, například jablkách, hruškách či hroznovém vínu, které bylo poškozeno mechanicky nebo hmyzem. Zdrojem patulinu však mohou být i další potraviny, např. zelenina, cereálie nebo sýr.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.