Mezi spotřebiteli se v poslední době šíří zprávy o nebezpečných chemikáliích v mase norských lososů. Časopis dTest se rozhodl oblíbenou rybí pochoutku zkontrolovat v laboratorních testech a zjistit, zda je na zprávách něco pravdivého. A ačkoliv se přítomnost chemikálií nepotvrdila, ne každý losos vyšel z testů dobře.
Poplašná zpráva kolující po internetu varuje před obsahem neurotoxinu v norských lososech pocházejících z chovných farem. Dokonce nazývá lososa jednou z nejjedovatějších ryb na světě. „Abychom si ověřili pravdivost informací, nakoupili jsme v českých obchodech deset uzených lososů z rybích farem a podrobili je sérii chemických, mikrobiologických a senzorických zkoušek,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a dodává: „Z hlediska chemických kontaminantů byly všechny testované vzorky v pořádku. Výsledky naší sondy do lososího trhu se tedy s internetovou zprávou rozcházely.“
Horší zjištění však přinesl mikrobiologický rozbor, který ve dvou případech objevil přítomnost nebezpečných bakterií Listeria monocytogenes. „Losos značky Club del mar obsahoval ještě podlimitní a tudíž bezpečné množství bakterií. Nedostatečné hodnocení si však odnesl výrobek Salmon Norwegian Traditionally Smoked značky Connosieur, který jsme koupili v řetězci Tesco. Objevili jsme u něj 45násobné překročení limitu a okamžitě informovali kontrolní orgány i spotřebitele,“ oznamuje Hoffmannová. Inkriminovaná šarže byla ihned po ohlášení stažena z trhu a tři další prošly úřední kontrolou, jež už u žádné z nich nadlimitní množství listerií nenašla.
Kromě bezpečnosti se testy zaměřily i na obsah výživově nejzajímavějších látek, tedy rybího tuku a omega-3 a omega-6 polynenasycených mastných kyselin. Ty na svém obalu deklarovala pouhá polovina výrobků, byť od letošního prosince začne platit povinnost takové informace uvádět. Zjištěné množství tuku bylo proto porovnáno především s vědeckými údaji o tučnosti chovných lososů. „Výsledky nás nepříjemně překvapily. Zatímco zdroje uvádějí tučnost lososů v rozmezí 8 až 13 %, námi naměřené hodnoty se pohybovaly nejčastěji okolo 7 %, v případě OceanSea Norwegian Smoked Salmon klesl naměřený obsah tuku až na 4,3 %. Zdá se tedy, že při cestě na náš talíř prochází losos z farem řádnou liposukcí,“ poznamenává Hoffmannová a pokračuje: „Výrazná podprůměrnost ve srovnání s vědeckými tabulkami byla patrná i z výsledků měření obsahu většiny vybraných polynenasycených mastných kyselin. Zdroje například uvádějí průměrný 2% obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, v našem testu jsme však naměřili maximálně 1 %, a to u výrobku Almar Salmon Norwegian Smoked, který si také z hlediska obsahu zdraví prospěšných živin odnesl nejvyšší, uspokojivou známku.“
Obsah tuku byl celkově nejproblémovější kategorií testu. Naopak všechny výrobky bez výjimky prošly při hledání nežádoucích látek – kromě pesticidů hledaly laboratorní testy i těžké kovy, polychlorované bifenyly a dioxiny a všechny výrobky si odnesly velmi dobré hodnocení. „Celkovým vítězem se stal Fjord Bohemia Norský uzený losos, který zaujal v senzorických testech velmi příjemnou vůní, chutí, vzhledem i konzistencí. Označení výhodný nákup si odnesl losos OceanSea Norwegian Smoked Salmon od řetězce Lidl díky dobrým výsledkům v senzorických zkouškách a příznivé ceně,“ uzavírá Hoffmannová test uzených lososů.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.