Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Českolipská nemocnice vymění stovku lůžek

Nemocnice v České Lípě obmění přes pětinu svých lůžek. Dosloužilé postele pro nemocné nahradí elektricky polohovatelná nemocniční lůžka s nočním stolkem a s integrovanou jídelní deskou. Novináře o tom informoval generální ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl.

Modernizaci 100 z 475 lůžek zaplatí nemocnice z evropského projektu za šest milionů korun, v jeho rámci oddělení vybavila i novým komunikačním systémem. "Nová technika umožňuje obousměrnou komunikaci mezi pacientem a zdravotní sestrou a přivolání obsluhy k pacientovi na pokoj," uvedl Kratochvíl. Starý systém byl nespolehlivý a prakticky umožňoval jen přivolání sestry prostřednictvím tlačítka. Výhodou nového je to, že světelná signalizace je umístěna také na chodbách oddělení a pacientům umožní i poslech rozhlasu.

Výměna lůžek už byla nutná, nejstarší používané jsou z roku 1981. "Byly sice repasované, ale i tak se o nich nedalo mluvit jako o moderních nemocničních lůžkách. Byly to skutečně jen postele," uvedl mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Nová lůžka budou vybavena matrací proti proleženinám, sklopnými postranicemi a infuzními stojany. "Výměna začne v dubnu a stará lůžka budou za nová vyměňována napříč celou nemocnicí," dodal Pokorný. Do budoucna bude podle něj potřeba vyměnit ještě asi 100 lůžek.

Nemocnice při modernizaci provozu lůžkových oddělení už od února také pracuje na úpravě a přemístění šesti sesteren a vyšetřoven. "Prováděné úpravy by měly vést jednak k zefektivnění péče o pacienty, dále pak k zajištění soukromí a optimálních prostor pro vyšetřování pacientů a v neposlední řadě i k bezproblémovému dodržování všech hygienických norem," řekl lékařský ředitel Radek Havlas. Řemeslníci upravují podlahy, elektroinstalace a osvětlení, někde i příčky. Sesterny také získávají nový nábytek světlé barvy. Nové sesterny jsou už na neurologickém a interním oddělení, na dokončení čekají dvě oddělení - gynekologicko-porodnické a chirurgické. Náklady na vybavení a rekonstrukci přesáhnou milion korun, který zaplatí nemocnice.

Českolipská nemocnice slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení zaměstnává 827 lidí. Ročně je tam hospitalizováno 19.000 pacientů, dalších 270.000 jich projde ambulancemi. Nemocnice je akciovou společností kraje s obratem více než 600 milionů korun, loňské hospodaření skončilo podle předběžných informací ziskem 14 milionů korun.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky nemocnice, pacient, Jaroslav Kratochvíl, Česká Lípa, Petr Pokorný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českolipská nemocnice vymění stovku lůžek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.