Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chřipka je na ústupu, nemocných ubývá v Liberci i celém kraji

Už čtvrtý týden klesá v kraji počet pacientů s chřipkou a respiračními nemocemi. Na 100 tisíc obyvatel připadá aktuálně 1391 nemocných, což je o 2,1 procenta méně než před týdnem. Nejvyšší je nemocnost na Semilsku, kde dokonce od minulého týdne opět o desetinu vzrostla, o pět procent stoupl i počet pacientů na Českolipsku.

I v celostátním měřítku nemocnost klesá, dokonce ještě výrazněji. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1422 nemocných, o 13,2 procenta méně než před týdnem.

Na nemocnosti v Libereckém kraji se podle Balašové stále významně podílí chřipka. "V kraji bylo zatím potvrzeno 177 případů chřipky, z toho 171 typu A. V 18 případech byl průběh onemocnění závažný a vyžadoval intenzivní péči," řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Čtyři lidé už v kraji v souvislosti s chřipkou zemřeli. Kromě chřipky jsou podle hygieniků onemocnění v těžkých případech způsobena RS viry, které vyvolávají zejména záněty průdušek a zápaly plic.

Většina nemocnic a zdravotnických zařízení už odvolala zákazy návštěv, ve čtvrtek ho s ohledem na příznivý vývoj nemocnosti odvolala i největší Krajská nemocnice Liberec. Podle její mluvčí Barbory Silné mohou znovu návštěvy i k pacientům v nemocnici v Turnově a léčebně v Jablonném v Podještědí, které pod libereckou nemocnici spadají. Vzhledem k rostoucí nemocnosti na Semilsku zůstává ale pro návštěvy uzavřena Nemocnice Semily. "Vzhledem k tomu, že chřipkové viry v populaci stále cirkulují, doporučujeme přistupovat k návštěvám zdravotnických zařízení uvážlivě," dodala Balašová.

Nejhorší chřipková sezona za několik posledních let byla v Libereckém kraji před dvěma lety, tehdy v souvislosti s akutními respiračními chorobami zemřelo osm lidí. Chřipka byla zjištěna u 188 lidí, závažný průběh měla u 24 z nich. Epidemický práh 1600 až 1700 případů akutních respiračních chorob na 100.000 obyvatel byl před dvěma lety v kraji překročen šest týdnů, od konce ledna do začátku března. Nejvíce nemocných bylo v kraji na konci února - 2223 případů na 100.000 obyvatel.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky chřipka, nemoc, pacient, Liberec, okres Semily, okres Česká Lípa, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Krajská hygienická stanice, Barbora Silná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka je na ústupu, nemocných ubývá v Liberci i celém kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.