Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hygiena má rekordní počet oznámení o vších a blechách

Rekordní počet oznámení o výskytu ektoparazitů, kam patří zákožka svrabová, veš šatní, blechy, štěnice či rus domácí, přijala letos Krajská hygienická stanice v Liberci. Do konce listopadu jich bylo 40, loni za stejné období 24. Novinářům to dnes řekla Dušana Kafková z protiepidemického odboru.

Podle vedoucí protiepidemického odboru Jany Prattingerové jde ale jen o špičku ledovce. "K nám se dostávají věci, které jsou těžko řešitelné, složité nebo ve velkém rozsahu," uvedla. Mezi hlášenými případy se tak skoro vůbec neobjevují vši dětské, s nimiž se potýká nezanedbatelné množství škol a školek.

S oznámením na ektoparazity se v minulosti liberečtí hygienici ve větší míře nesetkávali. "Je to poměrně nový fenomén, který asi souvisí s tím, jak naše populace chudne, to znamená stále více lidí se objevuje na okraji společnosti, a také migrací osob," uvedla Prattingerová.

Podle Kafkové se ale problémy s ektoparazity mohou objevit nejen u bezdomovců a v ubytovnách nevalné úrovně, ale i v domácnostech a hotelích s vysokým hygienickým standardem. Třeba u panelového domu stačí jeden problémový nájemník. "Důležitou prevencí je dodržování běžných hygienických opatření," konstatovala Kafková. V některých případech, například při likvidaci štěnic je podle ní zásadní, aby zásah provedl odborník. "Postřik insekticidy běžně dostupnými v prodejní síti drogerie štěnice nezahubí, naopak může přispět k jejich šíření do okolí. Štěnice se totiž rozprchnou z ošetřeného místa," vysvětlila.

Za alarmující považuje stoupající výskyt vši šatní u bezdomovců. Na rozdíl od vši dětské se totiž může podílet na šíření městské zákopové horečky. Poslední takové případy se v kraji objevily před šesti lety. Za důležité považuje i léčbu svrabu, což je onemocnění kůže způsobené zákožkou svrabovou. "U zanedbaných osob se může projevit jako těžké kožní onemocnění, naopak u lidí s dobrými hygienickým standardem může jít pouze o několik pupínků a takto postižená osoba pak může být dlouho zdrojem nákazy," upozornila.

Napsala ČTK

Štítky Krajská hygienická stanice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygiena má rekordní počet oznámení o vších a blechách  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.