Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Klienti Domů s pečovatelskou službou si vyslechli rady lékaře

Hned tři přednášky pro klienty libereckých Domů s pečovatelskou službou (DPS) uspořádal primář urologického oddělení Krajské nemocnice Liberec, MUDr. Jan Mečl. Seniory poutavou formou informoval, jaké nebezpečí jim na poli urologických obtížích v jejich věku hrozí, jak mu předcházet a jak nelichotivě si Česká republika stojí v žebříčku počtu onemocnění například nádoru ledvin.

„Urologické nádory u seniorů rostou často velmi pomalu a pacienta neohrozí. Ovšem preventivní prohlídky od 50 let mohou přinést včasný záchyt a tedy i prodloužení života. Pokud se u seniorů již nějaké nádorové onemocnění objeví, je dobré myslet na fakt, že mohou být stejným onemocněním geneticky zatíženi i jejich potomci a měli by rovněž absolvovat preventivní vyšetření," vysvětluje Jan Mečl. Připomíná rovněž, že lékaři u seniorů musí pečlivě zvažovat přínos nebo naopak riziko operace, ozařování nebo chemoterapií.

Co se týče zánětů ledvin a močového měchýře u seniorů, pak upozorňuje, že často nemají žádné příznaky. Pouhou přítomnost bakterií v močovém měchýři není třeba léčit, nicméně v případě potíží varuje liberecký primář před samoléčbou volně prodejnými doplňky stravy. „Brusinky zánět nevyléčí. Pokud se objeví příznaky, jako jsou horečka, zimnice či pálení při močení, je nutná okamžitá návštěva lékaře. Jako prevenci mohu doporučit dostatek tekutin, správnou hygienu a nepředržovat dlouho moč," doplňuje Mečl.

PR text

Štítky lékař, Jan Mečl, Krajská nemocnice Liberec, Česko, pečovatelská služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klienti Domů s pečovatelskou službou  si vyslechli rady lékaře  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.