Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krajská nemocnice Liberec odkupuje část firmy Česká sanita

Krajská nemocnice Liberec odkupuje část firmy Česká sanita, která je největší dopravní zdravotní službou v regionu. Krajská nemocnice převezme od října nejen více než desítku sanitek společnosti, ale i její řidiče. Cílem projektu je rozšíření a zlepšení služeb, servisu i komfortu pro pacienty a klienty největší nemocnice v kraji.

Novinářům to dnes řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný. Kolik za Českou sanitu nemocnice zaplatí, však zatím sdělit nechtěl.

Paradoxem je, že soukromá dopravní zdravotní služba Česká sanita, vznikla v říjnu 2005 na základě výběrového řízení. Své sanitky tehdy odkoupila právě od liberecké nemocnice, která je také největším klientem. Firma má dnes 11 sanitek a dva vozy na převoz krve. Pro krajskou nemocnici zajišťuje podle informací na svých internetových stránkách nejen převoz pacientů, ale i dopravu uvnitř areálu. Mimo to ale zajišťuje zdravotní dohled třeba na fotbalových zápasech v Liberci či Mladé Boleslavi a na dalších sportovních akcích.

Krajská nemocnice v Liberci od roku 2005 vlastní dopravní službu neměla, až do letošního roku, kdy se spojila s Panochovou nemocnicí Turnov. "Dopravní zdravotní služba v turnovské nemocnici provozovala v minulosti sedm sanit a možná jako jediná v České republice byla dlouhodobě ztrátová," poznamenal Nečesaný. Od začátku roku už však díky restrukturalizaci generuje zisk a spojením s Českou sanitou by měla vzniknout dopravní společnost se 17 vozy.

Vlastní sanitky by měly podle Nečesaného zajistit komplexní službu pro pacienty nemocnice. "Od odvozu pacienta z domova, přes vyšetření, vyzvednutí předepsaných léků v našich lékárnách až po návrat do domova," vysvětlil. Provoz v průběhu příštího roku podle Nečesaného ukáže, kolik sanitek bude skutečně potřeba.

Nemocnice v Liberci je největším zdravotnických zařízením v Libereckém kraji, ale traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Od Nového roku se sloučila s Panochovou nemocnicí Turnov, vzniklo tak zdravotnické zařízení s 1140 lůžky, 2600 zaměstnanci a zhruba třímiliardovým obratem. Loňské hospodaření nemocnice skončilo ziskem 25 milionů korun a i po spojení s turnovskou nemocnicí je dál ziskové. Za prvních sedm měsíců hospodaří se ziskem 31 milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky nemocnice, sanitace, Krajská nemocnice Liberec, pacient, Luděk Nečesaný, Liberec, Turnov, Česko, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská nemocnice Liberec odkupuje část firmy Česká sanita  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.