Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nemocných s chřipkou v Libereckém kraji dál ubývá

Už pátý týden klesá v Libereckém kraji počet pacientů s chřipkou a respiračními nemocemi. Na 100.000 obyvatel připadá 1367 nemocných, což je o 1,7 procenta méně než před týdnem. Nejvyšší nemocnost je stále na Semilsku, i když za poslední týden klesla o 11,6 procenta.

Nejméně nemocných hlásí Jablonecko. Nemocnost poklesla ve všech okresech s výjimkou Liberecka, kde stoupla o 5,1 procenta, řekla dnes mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

I v celostátním měřítku nemocnost klesá, dokonce ještě výrazněji. Na 100.000 obyvatel připadá v Česku 1242 nemocných, o 12,7 procenta méně než před týdnem.

Na nemocnosti v Libereckém kraji se podle Balašové stále významně podílí chřipka. "V kraji bylo zatím potvrzeno 183 případů chřipky, z toho 175 typu A. V 18 případech byl zatím průběh onemocnění závažný a vyžadoval intenzivní péči, nové vážné případy ale za poslední týden nepřibyly," řekla Balašová. Čtyři lidé už v kraji v souvislosti s chřipkou zemřeli. Kromě chřipky jsou podle hygieniků onemocnění v těžkých případech způsobena RS viry, které vyvolávají zejména záněty průdušek a zápaly plic.

Všechny nemocnice a zdravotnická zařízení v kraji už odvolaly zákazy návštěv. Na základě doporučení hygieniků tak jako poslední ve čtvrtek učinila i Nemocnice v Semilech. "Žádáme ale všechny návštěvníky, aby byli vůči svému okolí ohleduplní a v případě jakýchkoliv příznaků chřipky či nachlazení návštěvu svých blízkých odložili," uvedla nemocnice na svých webových stránkách.

Nejhorší chřipková sezona za několik posledních let byla v Libereckém kraji před dvěma lety, tehdy v souvislosti s akutními respiračními chorobami zemřelo osm lidí. Chřipka byla zjištěna u 188 lidí, závažný průběh měla u 24 z nich. Epidemický práh 1600 až 1700 případů akutních respiračních chorob na 100.000 obyvatel byl před dvěma lety v kraji překročen šest týdnů, od konce ledna do začátku března. Nejvíce nemocných bylo v kraji na konci února - 2223 případů na 100.000 obyvatel.

Napsala ČTK

Štítky chřipka, Liberecký kraj, nemoc, okres Semily, nemocnice, Krajská hygienická stanice, Česko, Liberec, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných s chřipkou v Libereckém kraji dál ubývá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.